Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Alarmující data ze Slovenska: Pro mnoho učitelů jsou dezinformační weby Zem & Vek nebo Hlavné správy důvěryhodné zdroje

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Rozsáhlý průzkum mezi učiteli ukázal, že mnozí učitelé na základních školách nemají problém doporučovat žákům konspirace a dezinformace. Projektu se 523 pedagogů druhého stupně základních škol z celého Slovenska. Průzkum uskutečnilo Centrum environmentální a etické výchovy Pryskyřice ve spolupráci s agenturou Focus, s podporou mezinárodní organizace British Council.

Alarmujícím zjištěním bylo, kolik učitelů by doporučilo čtenářům konspirační a dezinformace weby. Ačkoliv na prvním a druhém místě mezi doporučenými tituly jsou Aktuality.sk a Hospodárske noviny, až 57 procent učitelů by žákům doporučilo jeden z největších konspiračních webů na Slovensku Hlavní zprávy a 53 procent další konspirační web Zem & Vek. Právě druhý zmíněný web například použil v několika článcích fotografii kandidátky Zuzany Čaputové digitální upravenou podle antisemitských stereotypů – se zakřiveným nosem a zvětšenými rty. Ostatně, šéfredaktor Zem & Vek je za antisemitismus trestně stíhán a dává nekritický prostor extremistickým politikům. Hlavné správy zase bez ověření faktů šíří lži z  ruských státních médií, případně od Mariána Kočnera (Hlavní zprávy propagovaly jeho relaci Na pranýři). Problém s těmito médii tedy není v tom, že by měli „nepohodlné názory“, jak to o sobě často tvrdí, ale v tom, že šíří lži a často i extremismus. Pokud je nějaký učitel ochoten doporučovat právě tato média jako důvěryhodný zdroj, pak je těžké si představit, jak bude vést žáka k demokratickým a občanským hodnotám.

Možné vysvětlení průzkumu je, že většina z dotazovaných učitelů nejsou pravidelnými čtenáři většiny z nabízených médií. Je tedy možné, že část učitelů prostě ignorovala možnost „neznám“ a dali své doporučení i médiím, se kterými měli minimální nebo žádnou zkušenost. Průzkum tedy nemusí automaticky znamenat, že více než polovina učitelů jsou konspirátoři, ale znamená minimálně to, že velká část učitelů má špatný přehled o médiích a laxní přístup k selekci zdrojů.

Těžko vysvětlitelný je například významný rozdíl mezi důvěryhodností Zemi a věku a Svobodného vysílače, i když reálně mezi nimi není velký rozdíl. O obou médiích jde říct, že mají podobné zaměření, podobnou cílovou skupinu a do velké míry i podobná témata a úroveň.

Zdroje:

Jakub Goda – Deník N

Omédiích.com

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

10 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google