Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Slovensko

AKTUALITY ZE SLOVENSKA: Pozor na prozvánění ze zahraničních čísel a TASR odhaluje dezinformace a hoaxy

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Společnost Telekom a O2 upozorňují, že od úterního večera zaznamenávají masivní aktivitu podvodných volání ze zahraničních telefonních čísel. Jde o telefonáty s předvolbou +674 (Nauru) a +213 (Alžírsko).

„Prosíme proto zákazníky, aby byli obezřetní a nevolali zpět na neznámá čísla ze zahraničí, pokud hovor z dané země neočekávají,“ řekl mluvčí společnosti Telekom Pavel Ďurík. Přijetí takového hovoru nenese pro zákazníka žádné nebezpečí, avšak odchozí hovor může být zpoplatněn zvýšenou tarifikací. „Odchozí hovory na tato čísla z naší sítě operativně blokujeme,“ dodal mluvčí.

V O2 také zaznamenali větší vlnu podvodných volání z Alžírska a Nauru. „Podezřelá telefonní čísla po identifikaci ihned blokujeme a v zájmu ochrany zákazníka máme dlouhodobě zablokované odchozí hovory zejména do některých afrických a asijských zemí, které jsme vyhodnotili jako rizikové. V případě zájmu samozřejmě zákazníkovi volat na jeho žádost umožníme. V případě podezření prosíme zákazníky, aby nás o takovém jevu neprodleně informovali,“ řekla pro web Omediach.com Tereza Molnár, mluvčí společnosti O2. Zákazníkům také důrazně doporučuje v případě zmeškaného volání z jakéhokoliv neznámého čísla se zahraniční předvolbou nevolat zpět.

Web Omediach.com se obrátil i na ostatní operátory. Zástupci Orange a 4ky odpověděli, že v poslední době takové masivní prozvánění v jejich síti nezaznamenali. „Podobné útoky obvykle přicházejí ve vlnách a nezřídka útočí na konkrétní předvolbu, což může být důvodem, proč tyto podvody nezaregistruje ve stejné intenzitě každý operátor. Neustále situaci sledujeme a snažíme se identifikovat podobné útoky, v důsledku čehož okamžitě blokujeme podezřelé destinace,“ řekl pro Omediach.com Roland Kyška, ředitel pro marketing a komunikaci 4ky.

Zdroj: Omediach.com

TASR odhaluje dezinformace a hoaxy

Tisková agentura SR (TASR) bude odhalovat dezinformace a hoaxy ve spolupráci s francouzskou agenturou AFP. Činnost započaly 29.dubna. TASR je obdobou ČTK. TASR se zaměří na nepravdivé informace šířící se zejména na sociálních sítích, ale i na webových stránkách. Na svých platformách začala nabízet výstupy factcheckingového programu AFP, který spolupracuje se společností Facebook.

V případě, že agentura objeví na internetu hoax či jinou dezinformaci, bude tato zpráva jasně označena jako HOAX v servisech TASR. Zároveň bude přidán popis a prokazatelné důkazy, proč se nejedná o pravdivou informaci.

Proto se během posledního týdne na internetu objevily články označené jako HOAX: Ursula von der Leyenová neoznačila seniory za nepřátel EU či HOAX: Mobilní technologie 5G nemá nic společného s novým koronavirem

TASR dále uvádí, že tento dezinfoservis bude součástí vzdělávacího programu pro školy. Využit bude na předmětu Agenturní žurnalistika na Univerzitě sv. Cyrila a Metoděje v Trnavě.

Podobný factcheckingový program spustila agentura AFP i v Česku . Za účelem zamezení šíření dezinformací funguje i webová stránka Na pravou míru. Agentura AFP odhaluje dezinformace na českém i slovenském Facebooku již od února tohoto roku. Dosud však Facebook pouze zamezil šíření této informace a zobrazil při ní varování. Nyní se však přidala do boje i TASR s cílem zlepšit celý proces a informovanost uživatelů.

Článek původně vyšel na webu Antipropaganda.sk. Napsala ho Katarína Drevená.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 hodiny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

8 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google