Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Aeronet opět straší své čtenáře: schyluje se prý k jaderné válce

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Aeronet opět ve svém článku „Vladimir Putin: Americký kongres již schválil v rozpočtu peníze na vývoj nových amerických raket středního doletu! Do 6 měsíců bude smlouva vypovězena“ straší své čtenáře. Plete přitom páté přes deváté.

Článek například zmiňuje dovoz zbraní do Evropy. „Americká armáda v uplynulých dnech navezla do Evropy na leteckou základnu Ramstein v Německu největší množství munice od vypuknutí leteckých úderů proti Jugoslávii na jaře roku 1999,“ tvrdí Aeronet. Dovoz zbraní a bomb do Evropy přitom ve skutečnosti souvisí s tím, že v Norsku se konalo cvičení NATO.

„V Norsku začalo největší cvičení NATO od konce studené války. Na 50 000 vojáků ze tří desítek zemí při něm bude v také ve Švédsku, Finsku a na Islandu do 7. listopadu trénovat, jak “obnovit suverenitu spojenecké země po vnější agresi”. Celkem se do cvičení zapojí na 65 lodí, 250 letadel a 10 000 vozidel,“ psal ve stejném době co Aeronet přišel s převratným „objevem“ velkého množství zbraní web Info.cz.

Článek také plete páté přes deváté ohledně mostů. Zatímco v Praze se mosty opravují kvůli jejich dezolátním stavu, u Holštýna se opravuje, aby držel krok s narůstající dopravou. Je pravdou, že NATO a EU chce v dlouhodobějším horizontu i opravit některé mosty kvůli přesunu těžké vojenské techniky, jedná se však o horizont mnoha let.

USA a Evropské země cítí ohrožení po ruské agresi na Krymu a východě Ukrajiny. „Norsko sice opakovaně zdůrazňuje, že svého obrovského souseda, s nímž sdílí přímou hranici o délce 196 kilometrů, nepovažuje za přímou hrozbu. Po ruské anexi Krymu v roce 2014 a akcích na východě Ukrajiny však na druhou stranu neskrývá obavy z politiky Moskvy a nebývalým tempem posiluje svou obranu. Stejně jako další severské země,“ píše se na Idnes.cz.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 hodiny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

1 dnem ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google