Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

10 obětí, před nedávnem síť teroristů. Pravicoví radikálové chtějí v Německu vyvolat občanskou válku

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Německo má problémy nejen s islámský terorismem, ale také terorismem pravicových radikálů. Před několika dny v Německu tamní policie rozkryla teroristickou buňku v jejímž rámci se dvanáct pravicových extremistů chystalo na sérii teroristických útoků proti německým mešitám. Na základě dostupných informací popisuje např. Spiegel to, co je známo o jejich plánu: Chtěli po vzoru střelce v Christchurch zaútočit na menší (tedy i méně chráněná) muslimská společenství při modlitbě v několika spolkových zemích naráz. Počet celkem plánovaných atentátů měl být deset. Vzorem této buňky byly německé dobrovolnické Freikorps, které od nás dobře známe z 30. let a z ozbrojených povstání sudetských Němců proti československé vládě. Cílem atentátníků bylo vyvolat odvetné reakce za masakry na straně muslimů a způsobit tak situaci, která by se podobala občanské válce.

Němec Tobias Rathjen šel dnes v noci ještě dále. Zastřelil dohromady 10 lidí. Podle policie se střílelo ve středu kolem 22.00 nejprve v centru města v baru Midnight, kam lidé chodí kouřit vodní dýmky. Tam útočník zastřelil tři lidi. Další útok se stal asi o dva a půl kilometru dál. Podle některých médií šlo rovněž o podnik s vodními dýmkami. Střelbu tam nepřežilo dalších 5 lidí. Policie ráno zvýšila počet obětí na 9. Poslední obětí byla jeho matka.

Muž sympatizoval s krajní pravicí a šířil konspirační teorie. Pomatené názory podle německých médií dokládá i video, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na youtube. Hovoří v něm o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti. Holduje se v nich prý ďáblu. Američané by se proto měli probudit a začít proti tomu bojovat.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

11 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google