Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Zpráva RAND Corporation: Největší znepokojení vyvolává Zeman

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Vlivný think-tank RAND Corporation si všímá nadstandardních vztahů prezidenta Zemana – a spolupracovníků prezidentské kanceláře – s Ruskem. V nedávno vydané zprávě mimo jiné analyzuje vztahy státníků s Ruskem. Kromě Schrödera i Berlusconiho si všímá právě i českého prezidenta Miloše Zemana a píše, že „největší znepokojení vyvolává Zeman, protože stále působí jako prezident.“ Zároveň však dodává, že „jeho vliv je menší, protože většinu rozhodnutí o zahraniční politice České republiky přijímá předseda vlády.“ A proč by nás analýza RAND Corporation měla zajímat?

RAND Corporation je významný mezinárodní think-tank, založený v roce 1946 jako výzkumná pobočka amerických ozbrojených sil a letecké společnosti Douglas Aircraft Company. Je financován americkou vládou, firmami, univerzitami a soukromými osobami.

Dle vlastního vyjádření RAND Corporation „řeší výzvy veřejné politiky, aby společenstvím po celém světě pomáhala dosáhnout větší bezpečnosti, zdraví a prosperity. RAND je nezisková a nadstranická organizace vázaná veřejným zájmem.“

Podle zprávy Pennsylvánské univerzity patřila RAND Corporation v roce 2014 mezi deset nejvýznamnějších think-tanků světa a byla druhou nejprestižnější výzkumnou organizací v oblasti národní bezpečnosti. Od založení s ní spolupracovalo více než 30 nositelů Nobelovy ceny.

Dne 28. ledna 2019 vydala společnost RAND Corporation zprávu Russia’s Hostile Measures in Europe (Nepřátelská opatření Ruska v Evropě). Zpráva se zabývá aktuálními ruskými aktivitami v jednotlivých evropských regionech a podává výhled na několik příštích let.

Ve čtvrté kapitole „Hostile Measures of Influence Elsewhere in Europe“ (Nepřátelská vlivová opatření jinde v Evropě), podkapitole „Means“ (Prostředky), v bodě „Personal Corruption“ (Korumpování osob) se zpráva zabývá třemi osobami, a to Gerhardem Schröderem, Silviem Berlusconim a Milošem Zemanem. Z této kapitoly jsme přeložili čtyři odstavce, ve kterých ze zmíněn český prezident.

Výňatek ze zprávy Russia’s Hostile Measures in Europe, str. 128 – 130

Dále na východ je rovněž znepokojivý vztah současného českého prezidenta Miloše Zemana s Ruskem. Během intervence v Kosovu, když byl Zeman předsedou vlády, označil NATO a jeho podporovatele jako „válečné štváče“ a „primitivní troglodyty, kteří se domnívají, že všechno vyřeší bomby“. Po volbách v roce 2013 slíbil „pragmatický“ přístup k Rusku zdůrazňující mechanismus hospodářské spolupráce. Zeman označil bývalého ukrajinského předsedu vlády za „premiéra války“ a tvrdil, že Majdan nebyl demokratickou revolucí, ale „občanskou válkou“, vedenou mezi znepřátelenými „gangy“. Stejně jako Schröder a Berlusconi i Zeman by mohl mít prospěch z nepřímých, poněkud temných finančních vazeb s Ruskem. Podle zpráv z médií jsou dvěma z hlavních finančníků Zemanovy Strany práv občanů, kteří nyní patří k vnitřnímu okruhu poradců, Martin Nejedlý a Miroslav Šlouf. Oba údajně mají rozsáhlé styky s ruskou těžařskou společností Lukoil, přičemž první z nich působil jako šéf její české pobočky a druhý Lukoilu pomáhal získávat zakázky na Slovensku.

Navzdory těmto anekdotám musíme mít při posuzování korumpovatelnosti osob coby strategického nástroje na paměti tři klíčové námitky. Zaprvé, ačkoli Schröder, Berlusconi a Zeman jsou nepochybně proruští a osobně těžili ze svého vztahu s Moskvou, není až tak jasné, zda je Rusko platilo proto, aby se stali proruskými, nebo proto, že byli proruští už od začátku, a Rusko se jim za to odměnilo následně. Toto rozlišení má zásadní význam, protože je rozdíl mezi skutečným, záměrným nepřátelským ruským opatřením a příznivou, vzájemně výhodnou názorovou shodou. Je pravděpodobně méně nebezpečné, pokud Rusko upevňuje svá přátelství finančními a ideologickými vztahy, než aby dokládalo svou schopnost získat si politiky.

Zadruhé a podobným způsobem jsou Schröder i Berlusconi bývalými politiky a – přinejmenším v případě druhého – už zapleteni do skandálu. Ačkoli by Rusko mohlo tyto postavy do budoucna eventuálně použít jako vlivové agenty, je jejich význam menší než u současných lídrů. Ze všech tří případů vyvolává největší znepokojení Zeman, protože stále působí jako prezident. I v Zemanově případě je však jeho vliv menší, protože většinu rozhodnutí o zahraniční politice České republiky přijímá předseda vlády. Navíc má Česká republika v ovlivňování evropské zahraniční politiky menší váhu než její větší partneři (třeba jako Německo či Itálie), ačkoli má jako člen EU a NATO stále právo veta.

Nakonec a především, ačkoli je poměrně snadné rozpoznat, jak bylo Rusko schopné nasadit korupci, aby dosáhlo řady svých cílů – zejména aby podkopávalo solidaritu v NATO a povzbuzovalo politickou podporu Rusku, se zdá, že komentáře, jako ty od Schrödera, Berlusconiho a Zemana, měly zanedbatelný dopad na přesměrování německé, italské a české politiky k Rusku. Celkově vzato ačkoli korumpování osob může Rusku pomoci dosáhnout svých cílů v západní Evropě na okrajích politického spektra, je nepravděpodobné, že by mělo být nyní či v nejbližších letech rozhodující.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

1 hodinu ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

6 hodin ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

1 dnem ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

2 dny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

2 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google