Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Zpěvák Jarek Šimek mluvil nepravdivě o válečné dani a dani na léky

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Zpěvák Jarek Šimek ve videu, které umístil na sociálnchí sítích hovořil o nějaké dani z léků. Co tím přesně myslel, nezmínil. Faktem je, že DPH na léky se naopak sníží. Většina zdravotnických prostředků a farmaceutických výrobků byla zatížena patnáctiprocentní sazbou DPH a bude dvanáctiprocentní sazba.

V další části videa pak hovořil o nějaké válečné dani. Pravděpodobně o zvyšování daňové zátěže, kdy se hovoří například o zvýšení daně z nemovitosti nebo zrušení některých daňových výjimek. Šimek řekl, že vláda podporuje válku a proto potřebuje peníze.

Ale i toto je nepřesné. Opomineme-li, že válku způsobilo Rusko a vláda se rozhodla pomoci především lidemm, které v ČR už měli část rodiny a odváděli zde daně, tak válka na Ukrajině sama o sobě není velkým problémem pro státní rozpočet. Ruskem vyprovokovaná válka totiž měla za příčinu růst cen a tím i vyšší výběr na daních.

Největší díru v rozpočtu udělalo rozhodnutí vlády ANO zrušit superhrubou mzdu. Nutno dodat, že pro zrušení byla i ODS. Tehdy vznikl propad příjmů do rozpočtu 87 milard korun a to jen v roce 2021.

Ruská invaze na Ukrajinu začala loni 24. února. Ministerstvo financí v dubnu odhadovalo, že celoroční náklady na zvládnutí migrace z Ukrajiny vyjdou na zhruba dvě miliardy eur, tedy přibližně 50 miliard korun. Redakce Refresheru zjišťovala, nakolik se predikce resortu naplnily. Přesnou částku, kterou stát dosud přispěl na pomoc Ukrajincům a Ukrajinkám v Česku, ministerstvo financí neuvedlo z důvodu režimu utajení. Celoroční náklady však přesáhly minimálně 25 miliard korun. To je však jednou stranou. V České republice si od začátku invaze do konce října našlo práci téměř 160 000 ukrajinských občanů s dočasnou ochranou. Část z nich se vrátila domů, aktuálně tak v Česku pracuje přes 98 000 ukrajinských uprchlíků. Tito lidé, protože pracovali, tak do státního rozpočtu přispívali daněmi a rovněž platili sociální a zdravotní pojištění.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Share
Published by
Jan Cemper

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

7 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

11 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google