Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Žluté vesty a 11 mrtvých – Ivan Hofman v jednom šiku s dezinformačními weby

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Protesty tzv. Žlutých vest začaly ve Francii 17. listopadu 2018. Od počátku byly protesty spojeny s úmrtími, jak o tom referovala i seriózní média.

Podle článku francouzské televize LCI z 28. 1. 2019 došlo k úmrtím takto:

  • listopadu v Pont-de-Beauvoisin v departementu Savojsko přejela 63letou demonstrantku 43letá řidička, která vezla dceru k lékaři a zpanikařila před zábranou žlutých vest
  • listopadu na silnici N7 u Portes-lès-Valence v departementu Drôme se kamion otáčel před zátarasem a přejel přitom 37letého motocyklistu.
  • prosince zemřela v Marseille 80letá žena, kterou den předtím zasáhly v bytě úlomky slzotvorného granátu. Žena se podrobila operaci, podle prokuratury byla příčinou smrti operační šok.
  • prosince na silnici 113 poblíž Arles v departementu Bouches-du-Rhône narazil řidič dodávky do stojícího nákladního auta, předtím na místě kvůli blokádě žlutých vest vznikla 10kilometrová kolona.
  • prosince na silnici u Angoulême v departementu Charente mladá řidička narazila do stojícího kamionu brazilského řidiče. Ten při vyšetřování prohlásil, že musel zastavit kvůli blokádě ze strany žlutých vest.
  • V noci z 12. na 13. prosince přejel kamion na výjezdu z kruhového objezdu poblíž Avignonu v departementu Vaucluse 23letého příslušníka žlutých vest.
  • prosince zahynul 58letý řidič osobního vozu, když najel do stojícího kamionu na francouzsko-belgické hranici poté, co žluté vesty vybudovaly zátaras mezi městy Jeumont a Erquelinnes
  • prosince zahynula 40letá spolujezdkyně, když se řidič vozu v Belleu v departmentu Aisne při spatření blokády ze strany žlutých vest náhle rozhodl otočit a narazil přitom do auta v protisměru.
  • prosince zahynul v Agen v departementu Lot-et-Garonne asi šedesátiletý příslušník žlutých vest poté, co ho přejel řidič kamionu, který si chtěl vynutit průjezd.
  • V noci na 22. prosince zahynul u vjezdu do Perpignanu v departementu Pyrénées Orientales 36letý řidič osobního vozu, poté co narazil do kamionu stojícího v důsledku blokády žlutých vest.
  • ledna se v Paříži 52letému muži, který se účastnil demonstrace žlutých vest, udělalo špatně. Krátce po převozu do nemocnice zemřel.

Navzdory dostupným informacím se u nás našli konfabulátoři, kteří tvrdili, že mrtví jdou na konto policie. Vedle tradičních dezinformátorů se k nim ale tentokrát přidal i spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Hofman:

  • Dezinformační web Ondřeje Geršla AC24 napsal 5. prosince 2018: Čtyři mrtví při protestech žlutých vest ve Francii. Kde jsou nyní lidská práva?
  • Jitka Moody uvedla 24. 3. 2019 na dezinformačním webu Pravý prostor v článku „Francie je oficiálně v občanské válce: Armáda má povolení střílet do žlutých vest!“ mj. toto: „Obrazy a videa policejní brutality vůči obyčejným lidem ve žlutém šokoval svět. Stovky zatčených každý týden. Mrtví po policejním zásahu.“
  • Internetová žumpa Vlastenecké noviny 8. 2019 napsala: Vrah Macron má na rukou krev 11 zavražděných demonstrantů! Vladimir Vladimirovič Putin porovnal mítinky v Moskvě s protesty žlutých vest
  • Ivan Hofman v pořadu Jak to vidí na Českém rozhlase Dvojka listopadu 2019 prohlásil: „Jedenáct mrtvých ve Francii, to je šílený počet, to ukazuje na to, že vlastně ta policie ve snaze sjednat pořádek si doopravdy nebrala servítky a hovoříme o zemi, která má samozřejmě nezpochybnitelné demokratické tradice, volnost, rovnost, bratrství, z Francie spojeno, prostě osvícenství a tak dál, ale vidíme, že když jde do tuhého, tak vlastně i v takovéto zemi prostě ta policie nakonec zasahuje prostě neuvěřitelně drsně.“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

17 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google