Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

V Riu de Janeru nenaměřili pocitově 62 stupňů. Teploty jsou však neobvykle vysoké

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

I česká média vydala zprávu, že v Brazílii naměřili pocitovou teplotu 62,3 stupně Celsia. Podle médií byla situace nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Data z meterologických stanic však ve skutečnosti ukazují nižší teploty. I ty jsou však mnohem vyšší než obvyklé teploty.

„Bohužel jsem nikde nenašel informaci, že bylo na místě naměřeno údajných pocitových 62 stupňů Celsia – reálných 42 stupňů. Všechna tato čísla jsou ukazována skrz zpravodajské weby, které ji očividně kopírují, ne oficiální data. V Riu de Janeiru bylo o víkendu maximálně 34 – 36 stupňů, v závislosti na uvedených zdrojích. Když se podíváte na data drtivé většiny meteorologických webů s možností zpětného zobrazení počasí (timeanddate, meteoblue, weather underground) zjistíte, že nikde v Riu nebo blízko ani ke čtyřicítce. Pocitová teplota vzduchu kombinuje společné účinky rychlosti větru, teploty a vlhkosti vzduchu. Pro výpočet je používán vzorec: AT = T + 0.33*e − 0.7*v − 4.0 Kde T je teplota vzduchu, e je tlak vodní páry a v je rychlost větru. Našel jsem tedy nějaké jiné zdroje, kde se uvádí, že k rekordu došlo na stanici Guaratiba v 10 ráno,“ píše Daniel Vávra s odkazem na článek na Seznam medium. Ani nám se nepodařilo najít, že by nějaká meteorologická stanice hlásila teplotu nad 40 stupňů Celsia. Nutno však dodat, že média píší o hlášení z města, nikoliv meterologických stanic. Tato hlášení se však velmi špatně ověřují.

„Osobně se neřadím k popíračům globálního oteplování, avšak nesnáším lež, dezinformace a nějaký manipulativní, politicky motivovaný čin. A myslím, že tohle je jasný příklad takové situace,“ dodává autor článku.

Pravdou však je, že i teploty 34-36 stupňů jsou neobvykle vysoké. „V březnu je v Rio de Janeiru běžná teplota přes den 29 °C, s průměrnou teplotou v nejteplejších dnech dosahujícími 34 °C. Běžná teplota v noci se pohybuje kolem 22 °C,“ píše cestovatelský web Obleť svět. Jiné statistiky uvádí průměr dokonce jen 26 stupňů.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

2 hodiny ago

AstraZeneca sama požádala o stažení vakcín kvůli nezájmu. Jsou modernější vakcíny

Jindřich Rajchl (PRO) a další zřejmě sází na hloupost svých čtenářů a na to, že…

20 hodin ago

Simona Postlerová si stěžovala na postcovidový syndrom

Po každém úmrtí známé osobnosti se snaží dezinformátoři spojovat úmrtí s očkováním proti COVID-19. Ne…

1 dnem ago

Jakub Jašek dál obdivuje Wagnerovce

Někteří lidé nechápou například 5 a půl letý trest pro Tomáše Čermáka za vyhrožování. Prokremelští…

2 dny ago

Lenka Tarabová opět straší sraženinami. Google ukazuje, že je to džem

Lenka Tarabová ze spolku Resetheus je známa šířením dezinformací. Nyní si vymyslela, že sraženiny očkovaných…

2 dny ago

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google