Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Ultrapravicová dezinformační kampaň změnila postoje evropských vlád na mezinárodní pakt o migraci

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Koordinovaná online kampaň krajně pravicových aktivistů přiměla mnohé evropské státy (a jejich vládní strany) k tomu, aby upustily od podpory Globálního migračního paktu OSN (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration – GCM). Upozorňuje na to zpravodajský web Politico.eu. Od září loňského roku vyvolala koalice tvořená protiislamistickými skupinami a krajně-pravicovými a neonacistickými sympatizanty prudký nárůst občanského a mediálního zájmu o pakt, o kterém se do té doby příliš nemluvilo a nepsalo. Zjistila to skupina akademických badatelů, kteří podrobně zkoumali dění například v Německu, Rakousku či Itálii. Masová kampaň, která obsahovala například tweety, videa a on-line petice, přiměla politiky v několika zemích, aby si všimli dříve nekontroverzního paktu a revidovali své předchozí názory na něj. Cílem kampaně bylo samozřejmě nepřijetí tohoto paktu v daných zemích.

Zpráva Institutu pro strategický dialog (ISD), který sleduje online extremismus, upozorňuje na to, že se jednalo o globální síť nacionalistických aktivistů. Včele sítě stál například pravicový aktivista Martin Sellner působící v Rakousku, v Německu se pak jednalo například o dezinformátora Thomase Böhma, dále pak zpráva hovoří o stránce Epoch Times nebo o protiislamském blogu Philosophia Perennis. Proti paktu se následně vyslovila i vláda České republiky, dále pak Polska, Maďarska, Izraele a Spojených států. A mnoho dalších představitelů vlád se navíc hlasování zdrželo. Jednalo se například právě o zástupce Rakouska, Itálie či Švýcarska. Suma sumárum, pro bylo 152 států, proti 5 a 12 států se zdrželo hlasování.

Náš web už dříve informoval, že dezinformační kampaň u nás, ohledně paktu, odstartovali tři aktivisté z hnutí Čest, Svoboda, Respekt. Jednalo se konkrétně o Zdeňka Chytru, Radku Hladíkovou a Jiřího Černohorského. 21. června 2018 se na Klárově  uskutečnila demonstrace, které se však účastnilo maximálně 100 lidí. Zajímavé je ovšem, že Zdeněk Chytra a Radka Hladíková pracují pro německou spolkovou poslankyně Beatrix von Storch z AfD a pobývají po většinu roku v Berlíně. Výsledkem jejich práce pak byla schůzka s Andrejem Babišem na konci října 2018. České nejsilnější protiimigrační hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zareagovalo na projednávání pakt až velmi pozdě. Tomio Okamura natočil video o tom, že hnutí SPD je proti paktu až na začátku listopadu 2018. Tedy až po té, co bylo pravděpodobné, že vláda přijetí paktu nedoporučí. Je však pravdou, že jednu z prvních dezinformaci o globální pakt OSN o migraci začal rozšiřovat Ladislav Jakl a to prostřednictvím dezinformačního webu Protiproud. Ladislav Jakl se stal následně neúspěšným kandidátem za SPD do Senátu. Další dezinformaci o paktu šířil například web Pravý prostor.

Vážení čtenáři, náš web je stále financován především z příspěvků drobných dárců. Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

11 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google