Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Studie

Údaje o 96 % nebo 90 % očkovaných nakažených omikronem jsou nesprávné

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Stále se šíří tvrzení, podle kterých až 96 % případů infekce variantou koronaviru omikron v Německu bylo u očkovaných lidí. Toto tvrzení bylo založeno na zprávě německého institutu Roberta Kocha, ve které byl uveden starší údaj o počtu případů onemocnění variantou omikron, což vedlo k dojmu, že více než 95 % případů se vyskytlo u očkovaných. Kromě argumentace daty od německého institutu některé příspěvky tvrdí, že „v Anglii je 90 % pacientů s om ikronem na JIPkách po dvou dávkách vakcíny“.

Druhé tvrzení je dezinterpretací prohlášení britského premiéra Borise Johnsona ze dne 29. prosince 2021. Podle nejaktuálnějších dat (k 15. prosinci 2021), které jsme ověřili s britským ICNARC (Intensive Care National Audit & Research Centre), je ve skutečnosti 61 procent JIPkách neočkovaných a jen 28 % je očkováno jednou či dvěma dávkami. Sám Johnson 5. ledna v Dolní sněmovně britského parlamentu řekl : „Až 90 % pacientů na jednotkách intenzivní péče s covidem nebylo očkováno posilující dávkou a více než 60 % nebylo očkováno vůbec.“

První tvrzení je skutečně založeno na datech z pravidelné týdenní zprávy německého Robert Koch Institute (RKI), což je německý federální úřad a výzkumný ústav zodpovědný za kontrolu a prevenci onemocnění. Zpráva však obsahovala zastaralý a tedy nesprávný údaj o počtu případů případů infekce variantou omikron mezi neočkovanými osobami. Těch mělo podle dané zprávy být pouze 186, což je velmi nízké číslo v porovnání s počtem případů nákazy mezi očkovanými, kterých mělo být 4020. Instituce tuto chybu rychle opravila.

Institut připustil, že údaj o 186 případech koronaviru mezi neočkovanými lidmi je chybný, protože skutečné číslo bylo téměř šestkrát vyšší. Mluvčí RKI 3. ledna pro AFP uvedla: „Část naší týdenní zprávy bohužel obsahovala chybu. Namísto 186 jsme zaznamenali 1097 neočkovaných lidí nakažených variantou omikron. Při aktualizaci bylo jedno číslo opomenuto, co jsme nyní opravili.“ RKI zprávu ještě tentýž den aktualizoval a v jejím úvodu červeným písmem upozornil na opravu.

Při posuzování účinnosti očkování je třeba vzít v úvahu podíl očkovaných v populaci. Čím více je v populaci očkovaných lidí, tím vyšší je i pravděpodobnost výskytu očkovaných pacientů infikovaných koronavirem. To, do jaké míry chrání v současnosti používané vakcíny před infekcí variantou omikron, není zcela jasné. Předběžná data však ukazují, že chrání před těžkým průběhem onemocnění a hospitalizacemi, na což upozorňuje i slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv či Ministerstvo zdravotnictví SR.

Podle prohlášení Evropské lékové agentury (EMA) ze dne 11. ledna předběžné studie naznačují, že „vakcíny proti covidu poskytují vysokou míru ochrany proti závažnému průběhu onemocnění a hospitalizacím v souvislosti s variantou omikron“. EMA se odkazuje na údaje ze Spojeného království , které „ukazují, že zatímco ochrana proti nákazám klesá několik měsíců po očkování, ochrana před hospitalizací se po přeočkování opět zvyšuje na 90 %“.

Zdroj: AFP

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

5 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

18 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google