Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Studie

TISKOVÁ ZPRÁVA: Experti se připravují na dezinformace před evropskými volbami

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu vypracoval Pražský institut bezpečnostních studií (PSSI) ve spolupráci se spolkem Manipulátoři.cz analýzu šíření mýtů o Evropské unii na dezinformačních webech v roce 2018.
Z výzkumu vyplývá, že EU představovala pro konspirátory oblíbené téma – zmínka o této instituce se objevila v každém desátém textu publikovaném v roce 2018 na 39 analyzovaných webech. Celá pětina z těchto textů obsahovala též minimálně jeden z šesti nejpopulárnějších mýtů o EU blíže analyzovaných v rámci studie. Mezi nejpopulárnější mýty o EU se věnovaly migraci, diktátu ze strany Bruselu a hegemonii Německa a Francie při rozhodování v EU. Naopak například debata o Czexitu, která kulminovala v lednu 2018, se po zbytek roku objevovala pouze minimálně. Studie pracovala s mýty, které spolek Manipulátoři.cz shromažďuje na webu PoPravdě.

„Mýty, dezinformace a polopravdy o EU se v českém prostředí šíří relativně snadno vzhledem k nízké důvěře a informovanosti obyvatelstva o této instituci. Svou roli hrají i někteří politici, kteří se na šíření mýtů o EU často podílejí, a tím pádem zvyšují pravděpodobnost, že proniknou z okrajových dezinformační platforem i do mainstreamových médií,“ říká Jonáš Syrovátka, který se společně s kolegy z PSSI pustil i do analýzy mapující šíření dezinformací o EU.

Šampioni v šíření mýtů o EU byli představitelé SPD

Nejvýraznějším politickým aktérem šířícím mýty o EU byli představitelé SPD, kteří ve svých veřejných vystoupení zmiňovali většinu z analyzovaných mýtů. Aktivní v tomto ohledu byli i poslanci KSČM. U ostatních stran se jednalo spíše o výjimky. „Osobně nemám nic proti kritice EU, je to legitimní názorový postoj. Tedy pokud nestaví na účelových lžích a hoaxech, jak to často vidíme u politiků SPD či KSČM“, řekl šéfredaktor webu Manipulátoři.cz Jan Cemper. Specializovaný web týmu PoPravdě bude shromažďovat a ověřovat všechny dezinformace, které se před volbami objeví.

„Výsledky studie ukazují, že v českém prostředí se mýtům spojeným s EU daří a proto je třeba se mít před volbami do Evropské parlamentu před tímto fenoménem na pozoru. Tato studie rozhodně není poslední aktivitou, kterou před volbami připravuje – zopakujeme monitoring zpravodajství platforem šířících dezinformace před volbami, budeme upozorňovat na problematické případy a ve spolupráci s partnery ze zemí V4 se budeme snažit situaci v ČR srovnat se situací v ostatních zemích. Každopádně dopady této činnost nelze přeceňovat – hlavní zodpovědnost ze to, aby se před volbami neobjevovaly mýty o EU nesou kandidující subjekty a média. My jim v tom rád nabídneme pomocnou ruku,“ dodává Jonáš Syrovátka.

 Web se bude zaměřovat na mýty, hoaxy o EU a také na samotnou kampaň

Spolek Manipulátoři.cz před volbami do Evropského parlamentu bude pokrývat dezinformace, týkající se blížících se voleb. “Ve společnosti už teď koluje mnoho mýtů o EU, které s realitou nemají nic společného,“ upozorňuje šéfredaktor webu Manipulátoři.cz. Prozatím na webu PoPravdě čtenáři naleznou zatím 31 vyvrácených mýtů a další budou přibývat. Dále bude web bude sledovat i aktuálně probíhající předvolební kampaň. Nejde však o první takto specializovaný fact-checking, kterému se tým věnoval.

 „Náš projekt Popravdě se už v roce 2018 zaměřil na záplavu dezinformací před prezidentskými volbami. Vyvrátil tehdy 39 lží o Jiřím Drahošovi a 15 lží o Milošovi Zemanovi, pomáhal rozšiřovat ověřené informace. Ze zkušeností, které máme, se dá očekávat, že s blížícími se volbami zákonitě přijde i nová vlna lží, nepravd a dezinformací, a zcela jistě se objeví i touto cestou buď některému z kandidátů pomoci, nebo naopak uškodit,“ řekl zakladatel webu Manipulátoři.cz Petr Nutil, který vloni přišel i s myšlenkou dobrovolnického projektu PoPravdě.

Web Popravdě.cz:

https://www.popravde.cz

 

 

Nejpopulárnější mýty o Evropské unii Souhrn hlavních zjištění

Autoři: Jonáš Syrovátka, Nikos Štěpánek

Analýza se zaměřila na šíření šesti nejpopulárnějších mýtů o Evropské unii během roku 2018 (konkrétně v období 1. ledna 2018 až 31. ledna 2019). Primární podklad pro analýzu představoval seznam mýtů o EU publikovaný na webu PoPravdě. Monitorováno bylo 39 dezinformačních webů.

–  V tomto časovém úseku bylo na sledovaných webech publikováno 15 543 textů zmiňujících EU. Pojem EU se tak objevil přibližně v každém desátém publikovaném textu. Častěji bylo zmiňováno například Rusko (28 396 textů) či USA (20 879 textů). Českým politickým aktérům bylo věnováno méně pozornosti (například prezident Miloš Zeman byl zmíněn v 10 834 textech a premiér Andrej Babiš v 13 345 textech). –

Ze sledovaných webů o EU nejčastěji psaly Eurozprávy (3 863 textů), Parlamentní listy (2 930 textů), Sputnik CZ (1 558 textů), Nová Republika (903 textů) a Haló noviny (866 textů). Jedním z klíčových redaktorů konspiračního serveru aktivního Nová republika je Ivan David, lídr SPD ve volbách do Evropského parlamentu.

EU byla často zmiňována v souvislosti s Ruskem, migrací a Brexitem. Celkem šest podrobněji sledovaných mýtů se objevilo v 3 600 textech (tj. téměř v každém čtvrtém).

– Téma Czexitu (které bylo v rámci analýzy též sledováno) se nejčastěji objevovalo v únoru 2018, kdy byl Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR projednáván zákon o obecném referendu. Texty varující Czexitem se objevily například i na webu Eurozprávy. Na druhou stranu ve většině textů byla myšlenka Czexitu podpořena, experti upozorňující na související rizika zpochybňováni a výhody členství v EU zlehčovány.

– K otázce Czexitu se na sledovaných webech vyjadřovali i někteří z politiků (v drtivé většině z SPD a KSČM). Czexit byl prezentován jako otázka národního přežití, jediná šance na záchranu před islamizací či vymanění se z nadvlády bruselských kolonizátorů.

– V souvislosti s evropskou směrnicí o autorských právech hovořily sledované weby o konci internetu, cenzuře, zákazu satiry či o umlčování a špehování oponentů.  Mírnější variaci mýtu soustřeďující se na konec memů na internetu šířili i členové Pirátské strany.

– EU byla kritizována i za přebujelou byrokracii. Na sledovaných webech se však tento narativ objevoval pouze jako vedlejší argument poukazující na nefunkčnost EU a jejích konkrétních kroků. Používal jej například předseda SPD Tomio Okamura.

– Sledované weby se věnovaly také tématu diktátu Německa a Francie či Bruselu obecně. Diktát byl spojován především s migrací, ztrátou národní suverenity a obavami z federalizace. Podle některých textů Francie a Německo používají k dosažení svých požadavků ekonomický nátlak.

Migrace byla ve spojitosti s EU nejčastěji zmiňovaným tématem, a to zejména v době českých prezidentských voleb, konání takzvaného minisummitu o migraci, diskuze ohledně poskytnutí azylu syrským sirotkům či diskuze o paktu OSN o migraci. Často byl zmiňován premiér Andrej Babiš a německá kancléřka Angela Merkelová. Zatímco vnímání českého premiéra bylo v souvislosti s tímto tématem proměnlivé, kancléřka byla vnímána jednoznačně negativně.

– V případě mýtu o geneticky modifikovaných plodinách se šířily zejména konspirační teorie, které spekulovaly o tom, že cílem USA a nadnárodních firem je vyhladit, ovládnout, či jinak poškodit evropské obyvatelstvo.

– Z českých politiků na sledované weby jako autoři přispívali zejména zástupci SPD, včetně jejího předsedy. Politici z KSČM, Václav Klaus ml. a několik dalších jednotlivců z ostatních stran spíše poskytovali vyjádření a rozhovory. Sledované weby zároveň přebíraly vyjádření politiků, pokud vyhovovala jejich výkladu situace. Dělo se tak například u prohlášení Pirátské strany souvisejícím se směrnicí o autorských právech.

V mainstreamových médiích se mýty o EU vyskytovaly omezeně, například v názorových sekcích webu iDNES nebo na webu Neviditelný Pes. Šíření známějších mýtů, například o křivých banánech, či pomazánkovém máslu, se podařilo omezit zřejmě i díky informativním článkům Hospodářských novin, iDNESu, iRozhlasu, Blesku a v dalších médií.

– Podle autorů studie bude předvolební rétorika politiků hrát důležitou roli při šíření dezinformací před evropskými volbami. Vliv budou mít také novináři a jejich schopnost mýty o EU vyvracet.

Web Popravdě.cz:

https://www.popravde.cz

ANALÝZA: Nejpopulárnější mýty o Evropské unii

Nejpopulárnější-mýty-o-Evropské-unii

SOUHRN: Nejpopulárnější mýty o Evropské unii – Souhrn zjištění

Nejpopulárnější-mýty-o-Evropské-unii_Souhrn-zjištění

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Share
Published by
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz
Tags: Trend

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

53 minutami ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

19 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

23 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google