Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Svobodný vysílač aneb vysílač konspiračních teorií všech druhu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Před nějakou dobou psal náš web o Svobodném rádiu Vladimíra Kapala. Vladimír Kapal, spolu se Soňou Zikmundovou, stojí za tímto internetovým rádiem. Kromě vysílání rádia občas vyjíždí i na besedy jako 21. 7. 2017 ve Štětí. Zde Vladimír Kapal vymýval mozky lidem především v důchodovém věku. Vladimír Kapal kromě nesmyslů o chemtrails nebo o údajných Iluminátech rád vypráví o sobě. V záznamu z besedy například hned v úvodu (od času 8:19) tvrdí, že byl kooptován do Parlamentu. Hlasoval prý také proti rozdělení Československa. Prý údajně s JUDr. Klárou Samkovou. Zdá se, že Vladimír Kapal trpí bujnou fantazií a spíše než besedovat s občany by měl navštívit odborníka z oblasti psychiatrie. Je totiž lehce dohledatelné, že Vladimír Kapal byl jen zastupitelem v městě Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Nikdy nebyl poslancem ani Sněmovny lidu a ani Sněmovny národů.

Druhým dezinformační internetovým rádiem je Svobodný vysílač. Svobodný vysílač je internetové rádio, které šíří často různé dezinformace, konspirace a i ruskou propagandu. Vzniklo původně na Slovensku, nyní působí i v ČR. Slovenský web Konspiratori.sk riziko dezinformací z jeho strany hodnotí známkou 9,2 na stupni o 1 (nejlepší) do 10 (nejhorší). Jako příklad dezinformací jde zmínit zpochybňování využití sarinu syrskou armádou při vojenských operacích.

Svobodný vysílač kromě šíření dezinformací poskytuje prostor šéfredaktorovi dalšího dezinformačního webu Aeronet vystupujícím pod pseudonymem VK (Vedoucí kolotoče). Vítek Tapin Jirásek s ním dělá rozhovor každý týden. Rádio v ČR spoluzakládal Petr Černý (alias Richard Ortek), který pak provozoval dezinformační internetovou televizi ČNTV. Další osobou stojící za projektem je například Martin Marcikán nebo Martin Mojmír Böhm, který provozuje další i konspirační web Duch doby. Ředitelem rádia je Pavel Hlávka. Ten pro změnu provozuje i web Infowars.

 „Znechucení polistopadovými poměry přimělo Hlávku v roce 2010 kandidovat do Poslanecké sněmovny za Věci veřejné. Neuspěl a teď už prý v pozitivní změnu prostřednictvím voleb či politických stran nevěří. V roce 2013 si naladil čerstvě vzniklý slovenský Slobodný vysielač. A usoudil, že i Česká republika potřebuje rádio, které bude „suplovat činnost veřejnoprávních médií“ a které bude poskytovat „nezkreslené informace silně stranící vám“. Novinařinou neposkvrněný tým stojící u zrodu rádia kromě Hlávky tvořil vrchní český konspirátor Jan Korál či městský policista Martin Marcikán.  Marcikán se proslavil předloni, kdy si domluvil rozhovor s falešným profilem Jiřího Ovčáčka. Falešný Ovčáček mu nadiktoval více než tendenční otázky a poradil mu, aby pro vpuštění na Hrad použil tajné heslo „Nesu pytlík sušených švestek do ovčína“. Marcikán se táhl na Hrad marně až ze svého bydliště v Kadani. Přes recepci tajnému heslu navzdory nepronikl. Sestavu postupně doplnil Jaroslav Grűnwald, který si mimo jiné vydělává psychospirituální terapií a šamanským léčením – „čištění prostor“ u něj vyjde na patnáct set korun. Nebo konspirátorka z webu NWOO Jana Karásková, která neváhala jeden ze svých textů doprovodit překvapivě uvědomělým upozorněním „Článek se naštěstí s největší pravděpodobností nezakládá na pravdě, protože informace se nepotvrdila z jiných zdrojů“,“ píše Petra Dvořáková pro Deník referendum.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 hodinu ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google