Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Soňa Peková a Atlantida

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Pamatujete si, jak v době pandemie COVID-19 dezinformační scéna a bohužel i některá mainstreamová média sosala každou zmínku o Soně Pekové? To od té doby Soňa Peková udělala velký „pokrok“. Pokrok ovšem v tom smyslu, že se stala samozvanou specialistkou například i na invazi Ruska a pokračuje dál. V nejnovějším videu zcela vážně šíří zvěsti o tom, že Slované jsou nejstarším etnikem po Atlantidě a podobně. Nezbývá tedy než předpokládat, že brzy Soňa Peková natočí video o placatosti země a Aštarovi Šaranovi.

Když vezmeme na chvilku toto video jen trochu vážně, narativ o údajné výjimečnosti Slovanů je ruský narativem. Díky němu si ospravedlňují své touhy po obrovské říši, která nemá hranic a volají po sjednocení Slovanů. Má to ovšem háček. I Ukrajina je slovanským národem a zdaleka to není poprvé, kdy Rusko jako slovanský stát napadlo jiný slovanský stát. Stačí si vzpomenout na napadení Polska Sovětským svazem v roce 1939, kdy Polsko Sověti napadli po dohodě s nacisty. Již Karel Havlíček Borovský, prohlásil: „Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.“

Asi je nošením dříví do lesa napsat, že žádná Atlantida neexistovala. Většina historiků se shoduje, že Atlantida je pouze Platónova fikce. Důvodem pro to je, že v období 10 000 let př. n. l. je existence takto vyspělých civilizací prakticky vyloučena, neexistují také jiné písemné prameny než Platónovy (o Atlantidě se nezmiňuje Herodotos ani žádný jiný řecký autor, i když by jim v té době musela historie Atlantidy být známa). Platón nejspíše použil příběh Atlantidy jako demonstrace ideálního státu.

O stáří jednotlivých etnik se vedou spory. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že zrovna Slované by měli být etnikem nějak výjimečným. Do historie výrazně poprvé vstoupili na počátku 6. století, kdy započala jejich expanze do velké části Evropy. Snad není třeba psát, že to bylo dávno po tom, co existoval například Starověký Řím nebo Starověké Řecko.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

14 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

1 dnem ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google