Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: MonitoringSlovensko

SLOVENSKO: Proč policie nebude stíhat Milana Lasicu za honorář 1488 eur?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Specializovaný trestní soud ve slovenském Pezinku měl 29. ledna rozhodnout o extremismu politika Mariana Kotleby. Kotleba coby župan Bánskobystrického kraje rozdával na výročí vzniku Slovenského státu charitativní šeky v hodnotě 1488 eur, která odkazuje na nacistickou symboliku. Podle soudkyně může být Marian Kotleba, předseda krajně pravicové LSNS, odsouzen i za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení základních práv a svobod s trestní sazbou od čtyř do osmi let vězení. Soud však nakonec rozhodne až po volbách.

Dezinformační projekty začaly poukazovat na to, že fakturu za 1488 vyfakturoval například i herec Milan Lasica. V tomto případě však jde o kontext.

 „Vím, že naší bublině je to zbytečné vysvětlovat, ale možná máte ve svém okolí někoho, kdo je vystaven těmto hloupostem. Kotlebovci a jejich spojenci šíří po Facebooku, že když Kotleba jde před soud za šeky na 1488 eur, tak by měl jít i Milan Lasica. Neboť i on dostal honorář v této částce. Nebo Kiska, neboť také dostal takový sponzorský dar. Nebo možná i Eric Lindros, neboť nosil na dresu 88. Kdyby náhodou někdo z vašich známých měl tendenci na toto skočit a máte pocit, že ještě není ztracený případ, vysvětlete mu prosím základní věci. Policie nebude stíhat Milana Lasicu, neboť Milan Lasica nechodil například v uniformě připomínající Hlinkovu gardu, která během války vyháněla tisíce občanů Slovenského státu, aby následně skončily ve vyhlazovacích táborech. Nedává se titulovat jako “vůdce”. Nezdravil se s kolegy v divadle pozdravem “Na stráž”. Nevzal si na kandidátku pod číslem 88 Mariana Magáta, který o Adolfu Hitlerovi napsal, že byl “mírotvorce, skvělý ekonom, řečník a člověk se srdcem na správném místě”. Nemá za mluvčího bývalého frontmana neonacistické skupiny Bílý odpor. Nepoužíval v logu rovnoramenný dvojkříž, který používala Hlinková garda. Jeho mladší kolega nepsal na Facebooku, že o holokaustu a Hitlerovi se učí ve školách jen pohádky. Jeho starší kolega si nenechal vytetovat hákový kříž, kterým chtěl dělat dojem na ženy. Nerozdával na náměstích balení cukru s nápisem “Raději dražší od Slováka jako levný od žida“. Nedoporučoval v rádiu lidem, aby četli Protokoly sionských mudrců (nejznámější protižidovský podvrh),“ shrnul na Facebooku novinář Denníku N Vladimír Šnídl.

 „Šifru “1488” (častěji jako 14/88) najdeme naprosto běžně v neonacistickém prostředí, ať už v podobě hesla, podpisu, grafitti, nebo tetování. Je to jeden z nejčastějších symbolů neonacistické scény, používá se dlouhodobě. Spojuje odkazy na dva pojmy. První z nich je takzvaných 14 slov (fourteen words), která zní: “We must secure the existence of our people and a future for white children”, tedy v překladu “Musíme ochránit existenci našich lidí a budoucnost pro bílé děti”. Věta sama o sobě nezní nijak hrozivě, jde ale o motto americké neonacistické teroristické skupiny The Order/Silent Brotherhood, která působila v letech 1983-1984 a která byla zodpovědná mimo jiné za vraždu Alana Berga, rozhlasového moderátora židovského původu. Jeho autorem je David Lane, původně člen Ku-klux-klanu, později organizace Aryan Nations a nakonec ideolog The Order. Druhý pojem je o něco jednodušší. Číslice 88 je v neonacistickém prostředí využívána jako šifra pro “Heil Hitler!” díky tomu, že písmeno H je osmé v abecedě. Spojení 14/88 je tak čirou esencí neonacismu a přesně v tom významu je neonacisty také používáno. Odpověď na první otázku je tak jasná,“ shrnuje Jan Charvát, politolog působící v Institutu politologických studií FSV UK, který je expertem na extremismus.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 hodiny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

17 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google