Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Satanova komunita, Jakub Jahl, Ivan Štampach a Prague Pride

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V médiích a na sociálních sítích vzbuzuje velký zájem tzv. Satanova komunita. Až obrovský, vzhledem k tomu, že na akce této skupiny pravidelně chodí jen několik jednotlivců. Zpravodajský server Lidovky.cz, v souvislosti s Prague Pride, nekriticky citovala zakladatele Jakuba Jahla, který tvrdil, že s „procesem registrace (společenství jako církve) nám odborně pomohl například český religionista Ivan Štampach.“

Ivan Štampach toto tvrzení vysvětluje tak, že dělá jen svou práci a komunitě neposkytl nic nadstandardního. „S protagonistou Satanovy komunity jsem se seznámil, když s kolegou zakládali v České republice odnož amerického vyznání, které se nazývá Kristova komunita. Jako religionista jsem jim poskytl (jako každému jinému) informace o možné registraci podle zákona o církvích a náboženských společnostech. Pak jsem zpovzdálí sledoval změnu jména dnešního Jakuba Jahla a jeho přihlášení k satanismu. (…) Novinář babišovských Lidovek si vycucal z prstu tvrzení, že Satanova komunita má širokou podporu a že ji pomáhám i já. (…) Ať se to komu líbí nebo nelíbí, budu hájit svobodu vyznání pro občany, demokratickou kontrolu podle zmíněného zákona (3/2002 Sb.), podle jeho § 5, který stanovuje podmínky působení náboženských organizací. K Satanově komunitě zůstávám neutrální jako ke kterémukoli jinému subjektu tohoto druhu,“ reagoval doc. ThDr. Ivan Štampach, který přednáší na katedře regionalistiky na Univerzitě v Pardubicích.

I tak celé kauzy zneužil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Satanova komunita plánuje stát se oficiálně registrovanou církví, pomáhá v tom bývalý český religionista Ivan Štampach. V poslední době se Štampach stal oblíbeným respondentem pořadu ČST Praha 168 hodin, pokud se hovoří o otázkách víry nebo kulturních tradic,“ napsal na Twitter. Úředník Pražského hradu tak hodnotil neověřenou informaci.

Jak je možné se dozvědět z informací na stránce Satanovy komunity, jedná se o partu několika lidí. Je tedy nepravděpodobné, že by se jim podařilo sehnat podpisy „300 zletilých občanů České republiky nebo cizinců s trvalým pobytem v České republice hlásících se k této církvi a náboženské společnosti“ podle § 10, odstavce 2 písmena c zákona 3/2002. Registrace není nároková a ministerstvo kultury před registrací například zkoumá, zda registrovaná skupina „závažně nenarušuje veřejnou mravnost či veřejný pořádek.“

 Jakub Jahl (alias Jakub Sobek), zakladatel Satanovy komunity, je znám neustále měnícími se názory a přemety. V roce 2011 byl těžkým antisemitou, který pálil před plzeňskou synagogou papír připomínající vlajku státu Izrael. Ještě v roce 2017 Izrael nazval rasistickým státem a řekl, že svého činu nelituje.

Podle týdeníku Refex navíc 11. září 2011 zneuctil pomník americké armádě, která osvobodila Plzeň od německého nacismu. Pomník trochu připomíná dvě věže WTC, a tak to lidé okolo Jahla podle Reflexu vzali šmahem a rovnou zkarikovali i sám teroristický útok v New Yorku, kde zahynuly tři tisíce nevinných obětí. Nalepili na věže pomníku modely letadel „jako“ do domů zabořené. K tomu mládenci rozdávali letáky s textem: „Kdo je skutečný terorista? Až 11. září sklidila Amerika svou bouři!“

V roce 2013 Jahl neoprávněně zveřejnil na internetu část soudního spisu, za což dostal od Úřadu na ochranu osobních údajů čtyřtisícovou pokutu. „Jahla a Raise nelze považovat za dva nezávislé objektivní svědky. Jahl byl odsouzený za poškození pomníku Díky, Ameriko! a v minulosti se dopustil několika přestupků. Jeho matka navíc vypověděla, že její syn může upřednostňovat své cíle,” vysvětlila tehdy soudkyně Bohdana Kučerová.

Pak se zase nějakou dobu angažoval u Mormonů. Jakub Jahl je tedy osobou, která se ráda vidí v médiích. A Lidovky mu v tomto ohledu dělají službu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 hodiny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

8 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google