Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: KomunikaceMonitoring

Šarlatánka v dalším Babišově médiu – rozhovor s Annou Struneckou

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Úpadek médií svěřeneckého fondu Andreje Babiše pokračuje. MF DNES tiskne texty Petra Robejška, Štěpána Kotrby, Víta Zvánovce, Michala Semína či Vlastimila Vondrušky, které přebírá i webová sestra Idnes.cz. V její nové placené sekci vyšel 8. října 2019 pod názvem „Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů“ rozhovor s RNDr. Annou Struneckou.

Článek o profesní dráze Anny Strunecké uvádí toto:

  • Česká vědkyně, pedagožka a spisovatelka.
  • Vystudovala biologii a chemii na Přírodovědecké fakultě UK, kde v letech 1981 až 1990 působila jako vedoucí katedry fyziologie a vývojové biologie.
  • Od roku 2008 byla zaměstnána na částečný úvazek v laboratoři biochemické neurofarmakologie na 1. LF UK.
  • Pokračuje ve své teoreticko-badatelské práci, kde se věnuje zejména autismu.
  • Publikovala na 300 odborných prací, je autorkou pěti vysokoškolských skript.
  • Je členkou Rady guvernérů ABI (Americký biografický institut), který jí udělil titul Žena roku 1995, a členkou několika vědeckých společností.
  • Podílela se na výzkumu patofyziologických změn u schizofrenie, Alzheimerovy nemoci nebo autismu. Za výsledky vědecké práce je nositelkou cen Aloise Alzheimera.
  • Kvůli jejím názorům na nežádoucí účinky očkování se od ní distancovala Univerzita Karlova.
  • Je autorkou řady vědecko-populárních knih: Přemůžeme autismus?, Doba jedová, Doba jedová 2, Varovné signály očkování, Jak přežít dobu jedovou, Babské rady, Jak změnit svět atd.
  • Doba jedová a Doba jedová 2 se staly bestsellery.

Text byl uvozen tímto perexem: „Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i dietologů. Někdejší šéfka katedry fyziologie Anna Strunecká poukazuje na škodlivost umělých sladidel v čele s aspartamem, ale i používání glutamátů.“  

Jde ovšem o nesmysl, Anna Strunecká zneužívá autority svého doktorského titulu a šíří lživá tvrzení a dávno ji už nelze označit za vědkyni.

  • Ve své knize „Doba jedová“ sdílí starý hoax, že aspartam je bojová látka vyvinutá CIA. Lež je i další tvrzení šířené Struneckou a přebrané z konspiracistických webů, že nebezpečí představují metabolity aspartamu (kyselina asparágová, fenylalanin a metanol), které se prý do těla dostávají v toxických dávkách. Strunecká přitom zcela opomíjí skutečnosti, které by, pokud by byla skutečně vědkyní, musela znát. Například v Chemických listech č. 107 z roku 2013 uvádějí autoři Čopíková, Moravcová, Wimmer, Opletal, Lapčík a Drašar v článku Náhradní sladidla toto: „Tak např. sklenice odtučněného mléka obsahuje 6krát více fenylalaninu a 13krát více aspartátu a sklenice rajčatového džusu 6krát více methanolu než stejný objem nápoje oslazeného aspartamem.“
    K tématu aspartamu jako údajné bojové látky CIA můžeme odcitovat například web Věda a technika ekonomického deníku E15, který patří asi k tomu nejserióznějšímu co vlastní CNC: „Serióznější zdroje, jako jsou vědecké studie v odborných časopisech, weby zdravotnických organizací, nebo například obsáhlé pojednání o historii aspartamu z Harvard Law School, o tom zcela mlčí. Ani editoři anglické Wikipedie nebyli při ověřování této informace o nic úspěšnější. Proto tvrzení, že by se aspartam někdy nacházel na seznamu bojových chemických látek, z Wikipedie smazali. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se jedná o jednu z mnoha neopodstatněných internetových legend.
  • Strunecká tvrdí, že očkování může způsobit autismus, odvolávajíc se na zfalšovanou studii Andrewa Wakefielda.
  • Opakuje lživá tvrzení o škodlivosti hliníku ve vakcínách (paradoxně právě tomuto vědeckému podvodu se už dříve věnoval Technet na idnes.cz).
  • Píše o autismu, ačkoli nemá medicínskou kvalifikaci.
  • Sdílí šílené teorie o chemtrails (viz přednáška „Co dělá chemtrails s vaším mozkem?“ ze 4. 10. 2016)
  • Strunecké texty a rozhovory s ní otiskuje či přetiskuje antivakcinační sdružení Rozalio, bez ohledu na dávno vyvrácené nesmysly, které Strunecká prokazatelně publikuje minimálně od roku 2011, kdy vyšla Doba jedová. Svědčí to o mizerné odborné úrovni tohoto sdružení.
  • Citace z blábolů Anny Strunecké o aspartamu coby bojové látce bohužel najdeme i v bakalářských pracích (viz Iva Metelková – Látky přítomné v každodenním životě představující ohrožení zdraví dětí staršího školního věku, PedF UK, 2012 nebo Šárka Řehořová – Cukr, Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity).
  • Logická je i podpora, které se Strunecké dostává od antisemitského a konspiracistického webu Protiproud a jeho přispěvatelky a šiřitelky medicínských nonsensů Peprné-Hájkové i od ostatních dezinformačních médií.

Zájemcům o bližší poznání pavědeckosti publikací Anny Strunecké doporučujeme k přečtení „Odborný posudek na monografii Doba jedová“ od MUDr. Rastislava Maďara, kde autor vyvrací falešná tvrzení této bývalé vědkyně.

Článek napsal Miloš Kadlec, doplnil Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 hodinu ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

15 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google