Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Samolepky s „rusofobními“ hesly v památníku v Osvětimi nalepeny nebyly

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na sociálních sítích a webových stránkách se objevila zpráva, že Ukrajinci údajně vylepili v bývalém polském koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau nálepky s protiruskými hesly. „Ptal jste se, proč je nutná speciální vojenská operace. 22. června vlezli Chochlové (nadávka pro Ukrajince) do bývalého koncentračního tábora v Osvětimi a vylepili tam nálepky s nápisem: „Jediný plyn, který si Rusové zaslouží, je Cyklon B,“ tvrdí někteří uživatelé sociálních sítích. Příspěvky o „provokaci“ v muzeu Auschwitz-Birkenau byly zveřejněny i na účtech oficiálních ruských diplomatických misí.

Tisková služba památníku Auschwitz-Birkenau existenci takových nálepek s „rusofobním obsahem“ popřela. ,,Žádné takové nálepky se nenašly – a to ani na místech, která jsou vidět na zveřejněných fotografiích. Podle některých anonymních zpráv se samolepky objevily v areálu památníku 22. června. Záznamy z kamer z posledních dní však neukazují, že by na místech zobrazených na fotografiích, které se dostaly do zorného pole kamer, bylo něco nalepeno. Vše nasvědčuje tomu, že fotografie jsou prosté manipulace a že by tato událost měla být považována za primitivní a neohrabanou propagandu. Všichni myslící lidé na světě by se měli postavit proti využití památníku Auschwitz-Birkenau k propagandě propůjčující důvěryhodnost údajné rusofobii a posilování teorií o nutnosti denacifikace Ukrajiny“, píše se na oficiálním twitterovém účtu památníku Osvětim.

Podle polského webu Konkret 24 mohly být samolepky vystřiženy z jiné fotografie a digitálně zpracovány na snímky bývalého koncentračního tábora. Analýza dokázala, že jde o vyříznuté obrázky z jiné fotografie jpeg.

Ruská média používají tyto fotografie jako důkaz, že Ukrajina a evropské země představují hrozbu pro Rusko kvůli jejich rostoucí nenávisti k Rusům. Ospravedlňuje tím válku, kterou Rusko vedlo proti Ukrajině.

Více na StopFake

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

5 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

23 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google