Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Rusko „vyhrálo závod“ o koronavirovou vakcínu. Za jakou cenu?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo první očkovací látku proti nemoci covid-19 na světě. Podle Putina už na sobě vakcínu vyzkoušela i jedna z jeho dcer. Látku vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji a dostala označení Sputnik V, které odkazuje na družici Sovětského svazu.

Odborníci zpochybňují hodnověrnost zpráv Rusů o tom, že se jim podařilo dokončit vývoj vakcíny proti koronaviru. Je mezi nimi i výkonný ředitel české Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Dvořáček se domnívá, že Rusové možná ještě ani nezačali třetí fázi klinického hodnocení, kde se očkování testuje na velkém počtu zdravých dobrovolníků. „V Evropě a ve Spojených státech si nedokážeme představit, že bychom tuhle fázi vynechali,” upozornil Dvořáček. Podle ředitele je největší problém v tom, že o ruském výzkumu je dosud velmi málo zveřejněných informací.

O co jde? Vakcína je podle Dvořáčka technicky účinná. Nemohla být však prověřena bezpečnost vakcíny. „Máme klinickou praxi, což jsou minimální požadavky, které musí vakcíny vždy splňovat. Tyto minimální požadavky jsou uznávány Evropou, USA a Japonskem. Velcí výrobci vakcíny v Evropě a USA se snaží dobu vývoje zkrátit. Nikdy by se však nestalo, že by přeskočily třetí fázi testů. Ta je prováděna na vzorku 30-40 tisíc lidí. U ruské vakcíny tyto standarty nemohly být splněny. Ruská vakcína by se mohla dostat do Evropy jen v případě, že by moskevská instituce prokázala, že provedla třetí fázi testů, kterou může samozřejmě provést i dodatečně,“ řekl pro Český rozhlas Plus ředitel české Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček.

Podle ruského serveru Fontanka je to navíc nedovyvinutý prostředek. Odvolává se přitom na dokumenty ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, kde byla očkovací látka vyvinuta. U 38 testovaných osob se projevilo 144 nežádoucích účinků.

Kreml navíc v červenci čelil obviněním z krádeže. „Ruští hackeři napojení na tamní tajné služby se snaží ukrást informace výzkumníků, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru. V prohlášení sestaveném společně s USA a Kanadou to ve čtvrtek uvedlo britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC). Podle třech západních států skupina označovaná APT29, či také Cozy Bear, útočí na akademické a farmaceutické výzkumné instituce, které se podílejí na vývoji některých vakcín,“ psala v červenci Česká televize.

Podle politického geografa Michaela Romancova z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity v Praze má oznámení nové ruské vakcíny politicko-propagandistický rozměr. Ne náhodou taky dostala název Sputnik V, tedy Sputnik vakcína, který odkazuje na vyslání první umělé družice Země bývalým Sovětským svazem v roce 1957. „Optikou toho, co se od úterý uvádí v ruském tisku, tak to má jednoznačně propagandistický rozměr. V listu ruské vlády Rossijskaja gazeta tvrdí hned několik článků: ,My jsme v tomto závodě vyhráli‘,“ říká Romancov.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

11 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google