Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxMonitoring

Respirátory neobsahují toxické materiály. Video s Vladimírem Krčmérym bylo upravené

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na Slovensku se stalo hitem video o údajné toxicitě respirátorů. Sdílelo ho 25 tisíc lidí a své diváky si video našlo i v České republice. Podle videa mají respirátory obsahovat nebezpečný anilin a formaldehyd. Kromě toho video obsahuje upravený záznam se slovenským hygienikem Vladimírem Krčmérym.

Facebooková stránka Inenoviny.sk sdílela 4. března 2021 dvouminutové video, podle kterého je nošení respirátorů zdraví nebezpečné, protože prý „nejsou určeny pro lékařské použití a obsahují nebezpečné látky“. Ve videu se mluví o tom, že „na ústech nosíme chemický koktejl“, jehož toxicita nebyla nikdy testována. Ve skutečnosti jsou však zmiňované látky buď neškodné nebo se v certifikovaných respirátorech podléhajících i národní regulaci, vůbec nenacházejí.

Ve videu se hovoří konkrétně o formaldehydu, anilinu, polypropylenu. To, že by tyto toxiny byly obsaženy ať už v rouškách nebo respirátoru, je však podle expertů nepravděpodobné. Veit Houben, vedoucí chemicko-technologické laboratoře v Bielefeldu, 25. února řekl pro AFP: „Ve výjimečných případech se může v některých rouškách objevit anilin nebo formaldehyd, v takovém případě však jde o nečistoty.“ Potvrzují to i testy jednotlivých roušek – Houben pro spotřebitelský časopis WISO testoval 25 chirurgických a 15 látkových roušek na přítomnost formaldehydu a anilinu. Formaldehyd se nenašel ani v jedné roušce, v jedné z látkových roušek byl identifikován anilin. Tyto roušky však již bylo výrobcem staženy. Německá nadace Warentest také testovala 10 certifikovaných FFP2 respirátorů, hledala PAU (polycyklické aromatické uhlovodíky), formaldehyd, nikl a změkčovadla. Ani jeden respirátor nebyl podle výsledků testu nadace kontaminovaný škodlivinami. Třetí látka, plast polypropylen, ve videu označován za termoplastický materiál, je klasifikován jako zcela netoxický.

Roušky a FFP respirátory uváděné na evropský trh musí splňovat požadavky stanovené nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích a požadavky příslušné harmonizované technické normy EN 149 + A1. Důraz je dbán především na jejich bezpečnost.

Kromě toho se ve videu objevuje záběr se slovenským hygienikem Vladimírem Krčmérym. Ve videu to vypadá, že se hygienikovi v době, kdy měl na sobě respirátor, přitížilo. Jak zjistila AFP, video bylo ve skutečnosti zpomalené.

Zdroj: AFP Slovensko

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

5 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

19 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google