Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Prezident Zeman opět lhal. O fotbalové Slávii i leteckých spojích. A jak je to s čínskými investicemi?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Miloš Zeman se nechal slyšet, že vzájemné vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem by mohlo silně ovlivnit i český fotbal. Čína má v rámci odvety údajně zastavit financování Slavie. Řekl to prezident republiky Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na televizi Barrandov. „Čína reaguje odvetnými opatřeními. Některé letecké linky mají být odkloněny do Chorvatska a má být zastaveno financování Slavie Praha. Slavia byla nejúspěšnější čínská investice v republice. Bohužel jedna z mála úspěšných, čehož lituji. O to více jsem ale obdivoval vzestup klubu a jeho úspěchy,“ nechal se slyšet 10. října 2019. Jenže jak uvedl web Neovlivní.cz, peníze od Číňanů pro Slavii sice skončí, ale nemá to nic společného s vypovězením sesterské smlouvy.

Sabina Slonková ve svém článku píše: „Jak vyplývá ze zjištění Neovlivní.cz, čínská developerská skupina Sinobo Group, která Slavii vlastní už skoro rok, svůj úmysl ukončit financování klubu oznámila jejím představitelům už před několika týdny. A nijak to nesouvisí s Prahou.“ A cituje zdroj informovaný o čínském postoji: „Investice, které byly spojeny s původním vlastníkem Slavie, firmou CEFC, v České republice končí. Původně šlo o politické rozhodnutí čínské vlády, že skrze čínské státní firmy se tu zalepí finanční díry vzniklé po zatčení majitele CEFC Jie Ťien-minga. S tím už je ale konec, hrozba skandálu byla z jejich pohledu zažehnaná.”

I v případě odchodu by Slávie o bohatého mecenáše zřejmě nepřišla. Podle dvou zdrojů Lidových novin blízkých vedení „sešívaných“ se o různé formy spolupráce s vršovickým klubem začaly zajímat aerolinie Qatar Airways, které patří katarskému emirátu. Stát se to mělo v uplynulých měsících. Letecká společnost dříve sponzorovala FC Barcelona, nyní přispívá AS Řím či Bayernu Mnichov. Zdroje Lidových novin se shodly v informaci, že případná spolupráce by se týkala hlavně sponzoringu, který by se mohl projevit například výšivkou názvu aerolinek na dresu klubu.

Letecké spoje

Letiště Praha nemá žádné informace o tom, že by trojice čínských dopravců chtěla omezit provoz mezi Českou republikou a Čínou.

Momentálně máme z Prahy přímá letecká spojení do celkem čtyř destinací v Číně. Tyto linky zůstávají v provozu také v rámci zimního letového řadu a v tuto chvíli nemáme od leteckých společnosti informace o tom, ze by na těchto linkách mělo v dohledné době dojít k nějakým výraznějším změnám,“ řekla webu Zdopravy.cz mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Čínské sliby a investice

Zoologická zahrada v Praze v roce 2017 představila podobu nových expozic pro pandy velké a lední medvědy, návrhy vzešly z architektonické soutěže. Nakonec však zoologická zahrada v pražské Troji zastavila přípravy na vybudování pavilonu pro pandy velké. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka měl o výpůjčce páru pand jednat prezident Miloš Zeman s čínským protějškem, to se ale nestalo.

Před třemi lety čínský prezident Si Ťin-pching ukončil třídenní návštěvu Prahy. Slavnostně podepsané dohody, u nichž mu asistoval jeho český protějšek Miloš Zeman, slibovaly, že do roku 2020 do Česka přiteče z Číny až 232 miliard korun. I když do té doby zbývá ještě více než rok a půl, už nyní lze s jistotou tvrdit, že se nepodaří dosáhnout ani zlomku této sumy. Podle České národní banky (ČNB) se loni přímé zahraniční investice z Číny dokonce snížily o 15,1 miliardy korun. Čínské firmy v posledních letech v Česku investovaly ročně v průměru šest miliard korun. Daleko realitě je tak vzdálená prognóza prezidenta Miloše Zemana, který před pár lety mluvil o řádově větších sumách.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ukrajinská „vlajka“ na Národním muzeu stále je

Je neuvěřitelné, ale prokremelským aktivistům leží stále v žaludku, že na Národním muzeu je vyvěšen ukrajinský…

51 minutami ago

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

17 hodin ago

Statistiky dokazují, že očkování úmrtnost nezvýšilo

Na sociálních sítích se stále dočteme o údajných „turborakovinách“ nebo o epidemii náhlých úmrtí mezi…

24 hodin ago

Je diskuze o ploché zemi na veřejnoprávních médiích výrazem svobody nebo naprosté absurdity?

Na příkladu toho, co na Slovensku Ficova vláda předvádí, jaké lidi dokáže obsazovat do vysokých…

2 dny ago

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

2 dny ago

AstraZeneca sama požádala o stažení vakcín kvůli nezájmu. Jsou modernější vakcíny

Jindřich Rajchl (PRO) a další zřejmě sází na hloupost svých čtenářů a na to, že…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google