Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

PŘEHLED: Nutí v USA černošské gangy omlouvat se? Demonstrace proti povinnému očkování v Polsku? Vyzval prezident Madagaskaru africké národy k odchodu z WHO?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ve fact-checkingu v ČR pokračuje i agentura AFP.

Stovky uživatelů Facebooku od 3. června šíří video, na kterém údajný člen hnutí #BlackLivesMatter (BLM) donutí ženu na ulicích New Yorku, aby si klekla a omluvila se za své „bělošské privilegium.” Z tónu videa a především z agresivního stylu Smooth Sancheze přitom vyplývá, že se jedná o satiru. Už v klipu s klečící běloškou YouTuber říká, že „pracuje pro společnost Black Lives Matter” a poslal jej „náš generální ředitel.” To je samozřejmě nesmysl. BLM není společnost, nýbrž hnutí za práva černochů poukazující na násilí páchané na Afroameričanech a na institucionální rasismus v americké společnosti. Více v článku AFP.

Uživatelé sociálních sítí v posledních dnech hojně sdílejí článek popisující video, v němž údajný „černošský rasistický gang” agresivně žádá bělochy během právě probíhajících protestů proti násilí ve Washingtonu, aby poklekli na zem a políbili jim nohy. Použití videa v tomto kontextu je zavádějící: bylo totiž natočeno již před rokem ve městě Charleston v Jižní Karolíně, nikoliv v hlavním městě USA, a zachycuje happening aktivistické skupiny zvané Israelite School of Universal Practical Knowledge. Více v článku AFP.

Tisíce uživatelů Facebooku šíří informace o tom, že smrt amerického černocha George Floyda byla zinscenována a že role oběti i policisty ve skutečnosti sehráli herci. Není to pravda. Floydovu smrt potvrdila pitva a osobní dokumenty všech policistů, kteří se zatýkání zúčastnili, byly zveřejněny. Přehled konspiračích teorií a hoaxů zpracovala AFP.

Téměř sto tisíc uživatelů Facebooku zhlédlo během minulého týdne videozáznam obří demonstrace, jejíž účastníci údajně protestovali proti povinnému očkování v Polsku. Není to pravda. Jedná se o téměř tři roky starý protivládní protest ve Varšavě.

Video se šířilo prostřednictvím tohoto příspěvku z 23. května 2020, kde je zhlédlo přes 91 000 uživatelů a dále je sdílelo téměř 4 200 lidí. Autor na něm mimo jiné uvádí toto (gramatické chyby a chybějící interpunkci ponecháváme beze změny): „Nechci vyvolat paniku jen sem to zkopíroval Osmideni protest proti povinnému očkování v polsku prosím sdílet at to zastaví i tady v česku není to sranda.” Není to pravda. Toto video bylo natočeno 23. července 2017 během jedné z obřích demonstrací proti reformě polské justice, kterou si prosadila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Vyplývá to z tweetu polského opozičního politika Marcina Gołaszewského, předsedy městské rady v Lodži, který je členem středopravicové Moderní strany. Více v článku AFP.

Stovky uživatelů sociálních sítí sdílely zprávu o tom, že prezident Madagaskaru Andry Rajoelina vyzval africké národy k odchodu ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Není to pravda. Madagaskarský leader sice WHO veřejně kritizoval kvůli tomu, že varovala před bylinkovým nápojem, který sám osobně doporučil na léčbu nemoci COVID-19, ale podle veřejně dostupných informací nikoho k odchodu z této organizace nevyzval. Popřela to i jeho kancelář. Na přední stránky novin se Rajoelina dostal v dubnu poté, co začal propagovat bylinkový nápoj na bázi pelyňku coby zázračný lék proti novému koronaviru. AFP již vyvrátila falešnou zprávu o údajném úplatku, který měla WHO madagaskarskému prezidentovi navrhnout za to, aby bylinkový nápoj otrávil. Nyní se objevila další fáma, podle které měl Rajoelina apelovat na všechny Afričany, aby z WHO odešli.

Ve skutečnosti nikde v rozhovoru Rajoelina nehrozil odchodem Madagaskaru z WHO, a ani to nedoporučil jiným africkým zemím.

Později madagaskarský prezident i WHO potvrdili, že jsou v kontaktu a boj proti koronavirové pandemii řeší společně. 21. května 2020 si Rajoelina pochvaloval „úspěšný rozhovor” se šéfem WHO Ghebreyesusem a řekl, že organizace přislíbila podepsat doložku o důvěrnosti týkající se složení nápoje Covid-Organics. Více v článku AFP.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

15 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

1 dnem ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google