Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Do Prahy se sjedou evropské špičky v šíření HOAXů

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

15. a 16. prosince se v TOP Hotelu Praha uskuteční konference frakce evropského parlamentu ENF. Frakce Evropa národů a svobody sdružuje strany euroskeptické až nacionalistické, povětšinou také s protiimigrantským programem.

Konferenci svolala strana SPD Tomia Okamury, která s frakcí úzce spolupracuje. Frakci vede předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová. V uskupení jsou dále strany Svobodná strana Rakouska (FPÖ), nizozemská Strana pro svobodu (PVV), belgický Vlámský zájem, italská Liga Severu (Lega Nord) či polský Kongres nové pravice (KNP). Mezi nejznámější a nejvýraznější osoby této frakce patří nizozemský politik Geert Wilders.

O tom, že SPD Tomio Okamury šíří po internetu plno falešných zpráv jsem psali už několikrát. Příkladem může být Jana Levová, poslankyně Poslanecké sněmovny PČR za SPD, která v květnu 2016 na svém facebookovém profilu uvedla, že byla svědkyní příhody, kdy na Plzeňsku byl zastaven Policií ČR autobus. Následně z něj do okolní krajiny uteklo několik desítek migrantů. Později se ukázalo, že se jednalo o střet autobusu s osobním vozidlem; po nehodě z autobusu vystoupili cestující a pokračovali v cestě podle svého uvážení. Poslankyně Karla Maříková zase strašila nakažením dětí migranty ve školách. Další poslanec Radovan Vích zase šířil falešnou zprávu o tom, že prý ,,na našem území je již dnes hlášeno nebo registrováno třicet tisíc muslimů a další desítky tisíc neregistrovaných.“

Jenže SPD není jedinou stranu v tomto uskupení, která má pověst strany šířících hoaxy, manipulace a zavádějící informace. Například holandský politik Geert Wilders vydal měsíc před volbami na svém Twitteru informaci o tom, že jeho soupeř ze strany D66 Alexandr Pechtold je obklopený radikálními islamisty na jaké si demonstraci za právo Shária. Fotkapřitom byla fotomontáž. Dnes Wilders sdílel fotografii, na kterou mě někdo namontoval v Photoshopu,” ohradil se Alexander Pechtold.

To příznivci Marine Le Penové před prezidentskými volbami šířili falešný obrázek, v kterém známy francouzský moderátor Jean-Pierre Foucault jí prý vyjadřuje podporu. Ve skutečnosti se jednalo jen o montáž fotky, na které se Foucault zapojil do kampaně policie, která hledala mladého chlapce, který byl nezvěstný.

Konspirační servery zase šířily fabulaci, že mainstreamová “média se dohodly s Facebookem a Googlem, aby zabránily vítězství Le Penové ve francouzských prezidentských volbách. O případu psal slovenský server Sme.

Proti kongresu se chystá i nenásilná protestní akce. ,,Nesmíme také zapomínat ani na to, že právě tyto strany stojí za vytvářením různých manipulací, lží, hoaxů, které mají za cíl ovlivňovat veřejné mínění v jejich prospěch a v neprospěch evropského společenství. Jsme přesvědčení, že jen společně se můžeme ubránit nebezpečím současné doby,” píše se v události. Protestní shromáždění, které podporuje devět organizací začne 16. prosince od 14:00 v lesoparku u metra Roztyly v Praze, poblíž TOP Hotelu Praha.


Napsal: Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

16 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

23 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google