Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Plastová rýže z Číny? Nedokázané

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Internetové fámy se nevyhýbají ani jídlu. Jedna z nich tvrdí, že Čína kromě klasické rýže vyrábí a vyváží i rýži plastovou. Tak jsme se na to podívali. 

Připraveno ve spolupráci se serverem Hoax.cz / pn

Plastová rýže – oblíbené téma “alternativních webů”

Web Badatel.net, například tvrdí, že “Čína posunula zpracované potraviny na zcela jinou úroveň tím, že začala vyrábět rýži z plastu. Určité továrny na výrobu rýže v Číně ji vyrábějí ze syntetických materiálů (většinou z plastů). Dělají to, protože je to neuvěřitelně levný způsob, jak si vydělají peníze od nic netušících hladových lidí.”

O “důvěryhodnosti” tohoto webu nepíšeme poprvé. Přestože Badatel.net avizuje sám sebe sloganem “Nejoblíbenější stránka o zdraví”, najdete na něm kromě jiného i rady, které vás mohou zabít. Možná si pamatujete, jak před časem doporučoval lidem postižených akutním infarktem rozhýbat srdce mixem alkoholu, chilli a kajenského pepře.

Ale zpátky k umělé rýži. Zprávu o ní publikovaly například weby Vylečtese.cz, Farmazdraví.cz, Českoaktuálně, Alternativnímagazín, zvěsti o ní se objevily ale již dříve.

Jedním z prezentovaných důkazů o výrobě umělé rýže z plastu má být následující video.

Skutečně, v čase 1:40 vidíme ruku beroucí do dlaně něco, co může působit jako rýže. Takových podobných videí lze na Youtube najít více. Ve skutečnosti ale sledujeme provoz peletovacího stroje určeného k recyklaci plastu.  Plastová drť je pak několikanásobně proprána a vysušena, roztavena a finálně formována dle požadavků – například jako různé druhy peletek ve tvaru válečků, kuliček, či jiných.

Výsledkem je velmi cenná surovina, kterou je možné použít k výrobě nových produktů (zahradní nábytek, kryty, izolace, tašky, odpadní pytle, ale i oblečení). Víc o recyklaci například zde.

Falešná rýže? Neprokázané tvrzení

Nový život této kauze v prosinci 2016 vdechla zpráva BBC, informující o zadržení plastové rýže v Nigérii. V Čechách o tomtéž informoval iRozhlas. Nicméně nigerisjký ministr zdravotnictví Isaac Adewole později vyvracel paniku oznámením výsledků testů, z nich vyplývá, že o plast nešlo, stejně jako je se nenašel žádný důkaz o tom, že by se plastová rýže v zemi prodávala.

Server Snopes.com, který se zabývá ověřováním internetových hoaxů, považuje šířící se zprávy o falešné rýži za nepodloženou fámu. Nepodařilo se najít žádné skutečné důkazy o existenci a prodeji takto falšované potraviny a jde o nepodložená tvrzení. 

Jak upozorňuje web Hoax.cz, lze tedy předpokládat, že podvody s rýží budou spočívat spíše v záměně nekvalitního zboží za jiné, lepší. Samozřejmě existují i možnosti znehodnocení rýže špatným uskladněním nebo manipulací. Případně její kontaminace škodlivými látkami. V minulosti byly případy, kdy se k nám dostala rýže s nepovolenou genetickou modifikací nebo se stáhl z prodeje konkrétní druh zboží pro podezření nadlimitního obsahu škodlivých látek.

Poznámka o ekonomické úspornosti

Alternativní weby vesměs tvrdí, že motivací k výrobě plastové rýže má být zisk. Finanční náročnost výroby falešné rýže je ale podle odhadů dvoj až trojnásobná, oproti ceně pravé rýže. Nejsou-li tedy pro existenci falšování rýže důkazy, a jedná-li se navíc o jednání ekonomicky nesmyslné, nemá smysl se touto pověstí dále zabývat.

Závěrem

Pověsti o plastové rýži lze s klidem zařadit mezi globální fámy o kočičích drápcích nalezených v jídle v čínské restauraci, falešném zelí vyrobeném z vosku či výrobě sójové omáčky z lidských vlasů.

PS: Mimochodem, umělá rýže se tu a tam používá na výrobu “modelů” jídel k vystavení ve vitrínách atd., jak se můžete přesvědčit třeba na tržišti eBay.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
redakce

Tým manipulatori.cz

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 hodiny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

7 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google