Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HumorMonitoring

Petr Michalů: Nejprve požádal o azyl v Rusku, pak se žádosti vzdal. Nyní prosí Putina o občanství

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Petr Michalů je proruský aktivista, který se proslavil v roce 2016 tím, že napsal „Omluvu ruskému národu, ruskému lidu a prezidentu Putinovi“ a následně požádal (za pomoci české ambasády v Moskvě) v Rusku o azyl.

„Věříme, že již dozrává doba, kdy budou všichni ti zaprodaní vlastizrádci, velezrádci a jejich přisluhovači, kteří nejenže rozbili a zničili svobodnou a prosperující Československou socialistickou republiku, ale též chtěli i navždy přerušit a zničit naše přátelství a spolupráci s bratrským ruským národem, po zásluze odsouzeni a hlavně co nejpřísněji spravedlivě potrestáni. Pravda se nedá zničit ani usilovnými zoufalými pokusy o falšování a přepisování dějin. Pravda je totiž věčná. Zrovna tak láska k blízkému národu, víra a přesvědčení se nedá zakázat, ani zničit vyrváním ze srdce nebo vyhnat z hlavy! V našich srdcích a paměti proto i nadále zůstává pevně zakořeněna láska a vděk k ruskému národu a jeho lidu,“ napsal tehdy v omluvě.

 „Tento ryzí sovětský charakter pracoval u vězeňské služby. Později působil jako zkušební komisař pro získání zbrojního průkazu a byl obviněn z napomáhání trestné činnosti týkající se podvodů u zkoušek,“ doplňuje Roman Máca, jak vlastně došlo k tomu, že oklikou přes Španělsko požádal v Rusku o azyl.

Po pár textech, ve kterých se naváží do občanů ČR a obhajuje například okupaci Československa v roce 1968 se po něm, alespoň mediálně, slehla zem. Náš web proto zajímalo, jak jeho žádost „o azyl“ dopadla a jestli si tedy žije svůj ruský sen.

Pátrání nás přivedlo na ruskou obdobu Facebooku, síť VKontakte. „Vážený Pane Prezidente, žiji v Rusku již čtvrtý rok. Čestně a upřímně přiznám, že již nelegálně. I když od samého počátku vždy jsem chtěl legalizovat svůj pobyt, spolupracoval jsem s úřady, byl jsem v mnoha a mnoha kancelářích v Moskvě, Volgogradu a Petrohradu, radil jsem se v právních kancelářích, mluvil s policisty, radil se s úředníky, psali o mně v novinách, byl jsem v televizi, platil právníky… Byl jsem v několika kancelářích vaší administrace – ” приемная президента “, dokonce jsem psal 2 x dopis přímo Vám osobně… Nikdo z úředníků mi nepomohl, nikdo nic pro mě neudělal (…) Ale nevím, jak řešit moji věc. Velice moc chci žít v Rusku. Celým srdcem a duší jsem byl vždy s Ruskem. Je to spojení generací. Jsem větší ruský patriot, než mnozí ti, kteří se sice v Rusku narodili, ale jsou proti Rusku,“ napsal 30. května na svůj profil na ruské sociální síti.

Tento status nás zaujal natolik, že jsme se rozhodli pátrat dál, zvednout telefon a zavolat na Federální úřad migrační služby Ruské federace v Moskvě. Po asi čtyřech telefonátech nejrůznějším osobám bez ochoty se o věci bavit, se nám to konečně podařilo dovolat se k oprávněné osobě, která byla i trochu sdílná. Pod jistou záminkou, kterou si dovolíme neprozradit se nám dostalo odpovědi. „Pan Michalů skutečně požádal o azyl, ale tři dny na to si to rozmyslel a podepsal, že se žádosti vzdává. Vzpomínám si, že s ním byla špatná domluva, protože mimo jiné prakticky neuměl rusky. Víc vám k tomu neřeknu. Žádnou jeho novou žádost tu nemáme,“ řekla nám paní Teplyakovová z Federálního úřadu migrační služby Ruské federace.

Jedno je tedy jisté. Z Petra Michalů v Rusku moc nadšení nejsou. Ani po třech letech totiž nedostal azyl, ani nezískal ruské občanství. Na závěr by tedy šlo oglosovat, že Petr Michalů by mohl být hlavním hrdinou jednoho z pořadů „Chcete mě?“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

18 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google