Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

O demonstracích tak trochu jinak. Několik citátů a činů k porovnání

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

„Nejsou otázky, o kterých by se nedalo v klidu, rozvážně a po přípravě hovořit. Dialog o vážných problémech se ale nedá vést na ulici. Vraťte se do škol a začněte hrát v divadlech!“ vyzval předseda vlády Ladislav Adamec 21. listopadu 1989.

 „V žádné zemi, ani v rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické neexistuje to, aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být. A to se bohužel stalo,“ Miroslav Štěpán z jeho proslovu 23. listopadu 1989 k dělníkům v pražské ČKD, kteří na tuto větu reagovali pískotem a skandováním „Nejsme děti!“ a „Demisi!“, Štěpánovo vystoupení bylo poté předčasně ukončeno.

 

„Ulici se neustupuje, volby chci až za tři roky. Nejsem Edvard Beneš, abych ustupoval tlaku hulákajícího pražského davu,“ řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro MF DNES 23. listopadu 2018.

Mimochodem. Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru navíc dopustil další nepravdy. „Ostatně Praha je jen deset procent české populace. Kromě toho je řada slušných Pražanů, kteří v těch ulicích se řvoucím davem nebyli. V Brně bylo tisíc lidí, v Ostravě sto a jinde nic. Zase zveličujeme význam Prahy. A já bych docela souhlasil s větou Krnáčové o zpovykaných Pražácích,“ řekl prezident. Jednak Česká republika má 10 578 820 obyvatel, z toho Praha má 1 294 513 obyvatel. To je 12,23%. Proti Babišovi se v od jara demonstruje už v prakticky každém krajském městě. „Do Brna dorazilo podle odhadu ČTK nejméně 2000 lidí. V dalších krajských městech přišly většinou stovky lidí. Babiš dnes řekl na adresu demonstrantů, že jsou to lidé, co nechtějí vést debatu a argumentovat,“ psalo například v dubnu ČTK.

Demonstrace jednou vadí, jednou ne

V roce 2015 Miloš Zeman vystoupil na Albertově, kam zamířili i jeho podporovatelé. Blok proti islámu tam svolal demonstraci „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“. Právě na demonstracích proti migraci se žádala hlava i tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky a právě Zeman byl ten, který se ho už v roce 2013 (v Lánech) snažil odstavit z moci a dosadit do čela vlády Michala Haška. A nyní včerejší citát:

„Jsem toho názoru, že demonstrovat za svržení vlády má plné oprávnění v situaci totalitního režimu a sám jsem se dvou takových demonstrací zúčastnil. Myslím si, že je pochopitelné, že lidé budou demonstrovat proti něčemu konkrétnímu. Například ve Francii proti zdražení cen pohonných hmot nebo v Maďarsku proti novele zákoníku práce.Ale demonstrovat za svržení, tedy demisi, vlády v podmínkách svobodných voleb je podle mého názoru pohrdáním vůlí voličů,” řekl prezident Zeman ve Vánočním poselství.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 hodiny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

8 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google