Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Nová White Media? Dezinformační a rasistický web Česká věc

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na internetu vznikl nový dezinformační web. Říká si Česká věc (Ceskavec.com) a články jsou psané jazykem typickým pro neonacistické prostředí.

Web šíří například hoax s nadpisem „Znepokojivé zprávy z cizinecké policie. Nebílých imigrantů z Afriky a Asie v ČR přibývá.“ Odvolává se, na jaký si zdroj z cizinecké policie a tvrdí, že „přibylo žádostí o povolení k pobytu v naší zemi od osob z Afriky a Asie.“ To však jednoznačně není pravda. Je pravda, že počet žádostí o azyl v ČR mírně roste. Zatímco v roce 2017 bylo podáno 1450 žádostí o azyl, v roce 2018 jich bylo už 1702. Za prvních devět měsíců letošního roku jich je 1499 a tak jde předpokládat, že jich bude na konci roku ještě o něco více. Nutno však dodat, že je to zlomek oproti letům 1999-2004. Jen v roce 2001 evidovalo Ministerstvo vnitra ČR 18 094 žádostí. Oproti tomuto roku se tedy jedná o pokles přibližně o 85%. Není také pravdou, že přibývá žádosti z Afriky a Asie. Jak ukazují statistiky ministerstva vnitra, o azyl v ČR nejvíce letos žádají lidé z Arménie (345 žádostí), Ukrajiny (240), Gruzie (167) a až pak následuií lidé z Vietnamu (102) a Kazachstánu (72). Arménie je některými označována za zemi ležící v Evropě, některými v Asii. Každopádně se jedná křesťanskou zemi.

Web také vydal jakýsi report z Děčína Hřenska s nadpisem „Imigranti zaplavují i české pohraničí. Uprchlíci na výletě v Děčíně.“ V něm píšou o údajné distribuci drog a padělání lihovin na vietnamské tržnici v Hřensku. Svá slova samozřejmě nijak nedokazují. Otázkou je, proč o tom píší na webu a autor věc neoznámil (pokud se něco takového skutečně stalo), policejnímu orgánu, jak je jeho zákonná povinnost. Ustanovení § 367 nepřekažení trestného činu dopadá na situace, kdy se někdo dozví o tom, že je připravován, páchán či spáchán některý z výslovně uvedených trestných činů, a přitom tuto skutečnost neoznámí policejnímu orgánu či státnímu zástupci. Jak již bylo uvedeno, tato povinnost se týká pouze některých trestných činů, a to např. trestného činu vraždy, zabití, těžkého ublížení na zdraví, loupeže, znásilnění, pohlavního zneužití, zneužití dítěte k výrobě pornografie, týrání svěřené osoby, padělání a pozměnění peněz, obecného ohrožení, nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, přijetí úplatku, podplacení, vzpoury vězňů, zběhnutí, válečné krutosti atd. V článku se pak diví, že u skal byla školní výprava z Německa.

V jiném článku „Uprchlíci vzorně spolupracují, Afgánci a Syřané napadli společně mačetami venkovskou diskotéku kousek od Berlína“, zase informují s jistotou o etnickém a národnostním původu pachatelů. Ve skutečnosti po pachatelích policie teprve pátrá.

Pozorného čtenáře zaujmou formulace na webu. Jde například o „před 30 lety žádní barevní imigranti nežili“ nebo „obsluhují personál asi z Ukrajiny, podruhé nějaká nejasná míšená barva pleti a po třetí černý jak bota“. V jiných článcích už se vyloženě netají svým antisemitismem nebo nenávistí k LGBT lidem.  Rétorikou tento web připomíná neonacistickou stránku White media. White Media byl neonacistický, pravicově extremistický a xenofobní web, který publikoval nenávistné, urážlivé, útočné a štvavé články a videa proti imigrantům, sexuálním menšinám a multikulturalistům. Jeho autoři se důsledně snažili skrývat svou identitu. Stránka byla registrována v USA. Slovník a registrace v USA tyto dva weby spojuje. Ačkoliv web Česká věc tvrdí, že se „neřídí cizími zájmy“, samotný web je registrován v USA, autoři svou identitu skrývají.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 hodiny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

20 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google