Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Ne, Volodymyr Zelenskyj opravdu nevydal knihu „Můj boj“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Je až neuvěřitelné, že Ivan David (SPD) mohl být své doby ministrem čehokoliv. Jeho kritické myšlení se totiž blíží bodu mrazu. Na svém Facebooku a Twitteru sdílel, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj vydává knihu nazvanou „Můj boj“. Grafická úprava navíc má být podobná té stejnojmenné od Adolfa Hitlera. Zádrhel ovšem je v tom, že nic takového nevydává a jedná se o falsum navíc plné chyb.

Věci se věnovala Ověřovna Českého rozhlasu. Kniha Volodymyra Zelenského s tímto názvem neexistuje. Že by podobnou knihu plánoval prezident vydávat, odmítlo i ukrajinské velvyslanectví v Praze. „Podobná kniha samozřejmě nevyšla. Jedná se o falešnou informaci. V nejbližší době by v některých zemích měl v různých jazycích vyjít sborník šestnácti projevů prezidenta Volodymyra Zelenského. Tato kniha se bude ale jmenovat Poselství z Ukrajiny,“ vysvětlila mluvčí ukrajinského velvyslanectví Tetiana Okopná, podle které jde o jednoznačný „fejk“.

O chystaném vydání Zelenského knihy s názvem „Poselství z Ukrajiny“ informoval už na začátku týdne třeba i britský list Guardian. Že jde o manipulaci, napovídá podle ukrajinských zdrojů i další skutečnost. A to hned dvě chyby v prezidentově jménu na údajném obalu knihy. To ostatně potvrzuje ukrajinistka Tereza Chlaňová z Univerzity Karlovy.

„Jeho jméno není správně napsáno, správně má být Володимир Зеленський, tzn. mají tam být jiná ‚e‘. To, co je na obrázku (є), by se totiž četlo jako ‚je‘, to znamená Zělěnskyj. Správně je však Volodymyr Zelenskyj, tedy s ‚tvrdým e‘,“ říká.

Při rozsáhlejším hledání je patrné, že fotografie pochází z ruských telegramových skupin. Řada diskutujících na internetových fórech se odkazuje na Borise Rožina, který na telegramu vystupuje pod přezdívkou Colonelcassad a má 820 tisíc sledujících.

Více v článku Ověřovny

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

13 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

1 dnem ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google