Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxMonitoring

Ne, v Německu se do statistik nezapočítávají jen pozitivní s příznaky

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Včera vydal náš sesterský projekt Faktické.info článek o tom, že Martin Raboch v statusu uvedl nepravdivé informace o porovnání situace v Německu a Česku. Facebookem se totiž šíří druhá verze mapy z pořadu Tagesthemen vytvořená redakcí Tagesschau stanice ARD. Podle ní v Německu se totiž do statistik započítávají jen pozitivní případy s příznaky. V prvé řadě je nutné upozornit, že druhá mapa v statusu Martina Rabocha je graficky upravená a zdrojem není německá ARD. Je to zřejmé z pohledu na mapu a rovněž lze dohledat zpravodajskou relaci, která o situaci v ČR informovala (od času 17:28). Jak je zřejmé z dokumentu Institutu Roberta Kocha, v Německu používají podobnou metodiku jako v České republice. Nerozlišují tedy asymptomatické a symptomatické nakažené. V Německu je skutečně epidemiologická situace lepší jak v České republice. Zatím co v Německu je pozitivních 8-15% PCR testů, v České republice je to přibližně 30% testů. Naprosto zřejmé je to i z této interaktivní mapy.

V této souvislosti se šíří i jiný příspěvek. Údajně si výše uvedenou dezinformaci měl Martin Štěpaník ověřovat na infolince Institutu Roberta Kocha. „Na stránkách IRK je uvedeno, že evidují positivní i bez příznaků. Na infolince však natvrdo a napřímo uvedli, že data k nim jdou několikrát, všichni s i bez příznaků a poté hospitalizovaní a s neschopenkou, přitom do statistik dávají jen ty hospitalizované a s neschopenkou, tj. ty s příznaky,“ píše Štěpaník.

Kdo co mu někdo řekl na infolince ověřit nemůžeme. Mimochodem, uvedené číslo není infolinka, ale ústředna IRK. Infolinka má úplně jiné číslo: 030346465100. Tisková mluvčí Susanne Glasmacherová neví o žádném telefonátu z Čech a rovněž potvrdila informaci, že do statistik se počítají všechny pozitivní případy.  „V souladu s mezinárodními standardy WHO a ECDC hodnotí RKI všechny laboratorní diagnostické důkazy o SARS-CoV-2 jako případy COVID-19, bez ohledu na přítomnost nebo závažnost klinických příznaků. V případech COVID-19 jsou shrnuty jak akutní infekce SARS-CoV-2, tak onemocnění COVID-19,“ píše se na stránkách Institutu Roberta Kocha.

V Německu mají právo na neschopenku všichni pozitivně testovaní. Ty s příznaky i bez. Pokud tedy Štěpaník píše, že do statistik se započítávají všichni s neschopenkou, tak je situace stejná jako v ČR.

Je to logické. Vir mohou přenášet i bezpříznakoví nakažení. Kdyby Německo tyto lidi neizolovalo, tak by bylo samo proti sobě.

Martin Štěpaník si dále hraje s čísly. Nezáleží kolik lidí zemře z počtu pozitivních vzorků, ale kolik zemřelo lidí z celkového počtu obyvatel. ČR má 10 300 000 obyvatel a zemřelo s COVID-19 oficiálně 19 330 lidí (k 22.2.2021). Ze statistik ČSÚ je možné se domnívat, že čísla jsou ve skutečnosti ještě horší. V Německu je evidováno ke stejnému dni 68 458 úmrtí na 83 milionů obyvatel. Není tedy problém spočítat, že na počet obyvatel je trojnásobně více úmrtí. Situace v Čechách je oproti Německu bohužel bezesporu horší.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 hodiny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google