Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Ne, ČR neobsadili v roce 1968 (jen) Ukrajinci

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na Facebooku se znovu šíří antisemitský a antiukrajinský příspěvek snažící se vyvázat odpovědnost Rusů za agrese proti cizím státům během existence SSSR. Podle příspěvku měl v SSSR „generální tajemník ÚV KSSS postavení cara, a tedy absolutní moc. Ale kromě posledního Gorbačova to nikdy nebyl Rus“. Text také tvrdí, že „o situaci v Československu v dubnu 1968 jednalo politbyro KS SSSR ve složení: 7 Ukrajinců (včetně L. I. Brežněva), 1 Bělorus, 1 Litevec, 1 Kyrgyz, 1 Kazach a 1 Rus. Když po vášnivé diskuzi došlo k hlasování o intervenci do ČSSR, tak intervence zvítězila v poměru 10:2 (Litevec se zdržel a Rus byl proti)!“

Jak ale zjistil fact-checkingový projekt Demagog.cz, ani jedno z tvrzení není pravdivé. „První sovětský vůdce Vladimir I. Lenin se narodil v ruském Simbirsku (dnešní Uljanovsk) a sám se za Rusa také označoval. Jeho etnický původ je nejasný – podle některých zdrojů měl mít jeho otec původ ruský a matka německý, švédský a ze strany svého otce i židovský. Spekuluje se zároveň i o tom, že přes otce mohl mít i kalmycké, čuvašské či případně jiné kořeny.

Josif Vissarionovič Džugašvili, známý jako Stalin, se narodil v gruzínském městě Gori gruzínským rodičům. Nikita Chruščov byl etnický Rus, který se narodil (str. 1) v obci Kalinovka v Kurské gubernii, která se dnes nachází poblíž ukrajinských hranic v Kurské oblasti v Rusku. V roce 1909 se přestěhoval do Doněcku (str. 1), který dnes leží na Ukrajině, toho času pod názvem Juzovka v Jekatěrinoslavské gubernii carského Ruska. Sám Chruščov o sobě mluvil jako o Rusovi (str. 114). Pro úplnost pak zmiňme i dva v Rusku narozené generální tajemníky ÚV KSSS, kteří v příspěvku nefigurují. Jurij Andropov se narodil ve vesnici Nagutskaja (dnes Soluno Dmitrijevskoje) do židovské rodiny. Původ rodičů Konstantina Černěnka je nicméně nejasný. Narodil se v dnes již neexistující vesnici Bolšaja Těs a podle oficiálních životopisů Černěnka byli jeho rodiče etničtí Rusové, archivní dokumenty i někteří historikové (str. 3) ale poukazují na možný ukrajinský původ Černěnkova otce,“ zjistil Demagog.cz.

Podle příspěvku údajně také nemohli za okupaci Československa v roce 1968 Rusové, ale Ukrajinci. Dwmagog.cz to však vyvrací. “Zaštiťuje se přitom knihou o Celní správě ČR, taková publikace ovšem neexistuje, resp. není dohledatelná v bibliografických databázích. Invazní vojska v srpnu 1968 navíc pochopitelně nepodléhala celní kontrole. Identický text se bez bližšího určení zdroje šíří po internetových diskusích již od r. 2018. Podobná tvrzení jsme již v minulosti několikrát ověřovali. Hlavní podíl na invazi vojsk Varšavské smlouvy se právě Ukrajině pokoušel připsat již v roce 2018 někdejší předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten tehdy například uvedl, že v době, kdy se rozhodovalo o vpádu do ČSSR, byl v sovětském politbyru „jediný Rus, který hlasoval proti“ invazi. Zdůrazňoval také, že tehdejší vůdce SSSR Leonid Brežněv byl z Ukrajiny.”

A Demagog.cz dodává: “Tzv. Politické byro Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, obecně nazývané jen politbyro, bylo vrcholným orgánem sovětské komunistické strany a díky její vedoucí roli ve státě také nejvyšším výkonným orgánem Sovětského svazu. Podle webu mapujícího obsazení vedoucích pozic v Sovětském svazu a Rusku mělo v roce 1968 politbyro 11 členů. Hlavní slovo při klíčovém jednání politbyra 17. srpna 1968 měl Leonid Brežněv, vedle něj pak bylo dalšími členy politbyra 5 rodilých Rusů (Gennadij Voronov, Andrej Kirilenko, Alexej Kosygin, Michail Suslov a Alexandr Šeljepin), 1 Bělorus (Kirill Mazurov), 1 Lotyš (Arvid Pelše) a 3 Ukrajinci (Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Petr Šelest),“ doplňuje Demagog.cz.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

13 hodin ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

18 hodin ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

1 dnem ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

2 dny ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

3 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google