Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Mrtvé děti z továrny pochází z Číny

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ubohost dosáhla nového dna. Jinak to bohužel nelze nazvat. Facebookem se totiž šíří záběry, které mají údajně dokazovat, že na Ukrajině se nachází podzemní továrny, kde jsou vězněny a umírají děti. Jenže vše je jinak. Video totiž pochází z Číny.

„V přiloženém videu se nacházejí záběry, které skutečně připomínají lidská těla. „Nejde o žádné záběry z Ukrajiny. Video vzniklo v Číně a s Ukrajinou nemá nic společného. Podívejme se na základní fakta. V nezkrácené verzi videa se nacházejí osoby asijského původu. Na jednom ze záběrů je vidět telefon s pravděpodobně čínským písmem. Video zveřejnila v lednu čínská novinářka žijící v New Yorku “Jennifer Zeng” na svém účtu na Twitteru. Novinářka uvedla, že se jedná o dětská těla, která byla nalezena v podzemí nespecifikované továrny/zařízení v prosinci 2022. I když není možné z naší strany prověřit tvrzení čínské novinářky, již dosud zveřejněné indicie a charakter nezkrácené verze videa napovídají, že nemá nic společného s Ukrajinou. Nezkrácené video, nevhodné pro citlivé povahy a nezletilé,“ uvedla slovenská policie s odkazem na originální video z Číny.

„V případě účtu “Faari Slovensko” jde o další lež. Jeho činnost je založena na šíření největších nesmyslů, což začal eskalovat hlavně během pandemie. Poté, co Rusko agresivně napadlo Ukrajinu, svou pozornost – jako mnozí podobní – přesměroval na téma války. Začal se konkrétně věnovat podpoře ruské propagandy, jejímž cílem je i očerňování Ukrajiny. Závěrem bychom chtěli zaměřit Vaši pozornost na diskusi pod hoaxovým příspěvkem, která je názorným příkladem, jak snadno se dají manipulovat občané a jak snadno lze vytvořit nenávist,“ doplňuje slovenská policie.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Share
Published by
Jan Cemper
Tags: Hoax

Recent Posts

Cyber Tabu – vzdělávací projekt TV Nova

Série čtrnácti krátkých videí, která vysvětlují chování informací na internetu a v našich mobilech. Originálními…

8 hodin ago

Prokremelští aktivisté si nevymýšlí o smrti českých vojáků poprvé

Jak už jsme psali, na sociálních sítích se šíří fáma o údajné smrti 7 českých…

15 hodin ago

Ne, manželka útočníka není z Ukrajiny

Na sociálních sítích koluje příspěvek, který tvrdí, že manželka střelce, který ve středu 15. května…

20 hodin ago

Progresívne Slovensko útok odsoudilo

V souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica se šíří příspěvek, který naznačuje, že útočník Juraj…

2 dny ago

Volodomyr Zelenskyj může být prezident do dalších voleb

Na Facebooku se šíří nepravdivá informace, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj přestal být na konci…

3 dny ago

Martin Milan Šimečka není na fotografii se střelcem, který zaútočil na premiéra Fica

Na sociálních sítích koluje fotografie útočníka, který v Handlové postřelil Roberta Fica, údajně s Martinem…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google