Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Manipulace v předvolební debatě: V ČR žije třicet tisíc muslimů, dalších desítky tisíc jsou neregistrovaní

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nepravdivého tvrzení se dopustil Radovan Vích ze strany SPD v páteční debatě ČT s lídry nejsilnějších stran na téma obrana a bezpečnost.

Radovan Vích (lídr SPD v Libereckém kraji): “Na našem území je již dnes hlášeno nebo registrováno třicet tisíc muslimů a další desítky tisíc neregistrovaných.”
Redaktor: “Ty data registrovaných a neregistrovaných berete odkud?”
Radovan Vích (lídr SPD v Libereckém kraji): “To je všeobecně známé. Pokud je v ČR třicet tisíc registrovaných, další deseti tisíce jsou neregistrovaní, to je logika.”

Ve skutečnosti v České republice se podle odhadů sociologů pohybuje zhruba 22 tisíc muslimů. Dle posledního sčítání lidu v roce 2011 se k islámu přihlásilo 3 358 obyvatel (islám + ústředí muslimských obcí). Kvalifikované odhady počtu muslimů v ČR podle zdroje Pew Research (rok 2015) oscilují mezi 10 až 20 tisíci. V žádném oficiálním zdroji není použito číslo třicet tisíc a vyšší.

Nepravdou je i tvrzení, že by muslimové v ČR měli být nějak registrovaní či hlášení. Každý, kdo je v zemi původu pronásledován, může po příchodu do České republiky požádat o mezinárodní ochranu, která je udělena buď formou azylu, nebo doplňkové ochrany. Během řízení o udělení mezinárodní ochrany ministerstvo vnitra zkoumá, zda byl žadatel v zemi původu pronásledován z důvodu: uplatňování politických práv a svobod, rasy, pohlaví, náboženství, národností, příslušnosti k určité sociální skupině, pro zastávání určitých politických názorů ve státě, jehož občanství má, nebo, v případě, že je osobou bez státního občanství, ve státě jeho posledního trvalého bydliště. Ovšem, žadatatel o azyl, ani osoba žádající o pracovní povolení není povinná uvádět svou víru. “Muslim nerovná se cizinec, v České republice rozhodně ne. Může být zkrátka muslim i člověk, který má české občanství, narodil se v ČR a identifikuje se jako etnický Čech,” varuje Černý pro Eurozprávy.

Radovan Vích, který nepřesnou informaci řekl, je členem SPD a od dubna 2016 předsedou krajské organizace hnutí. V krajských volbách v roce 2016 byl zvolen jako člen SPD z pozice lídra kandidátky subjektu “Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů” zastupitelem Libereckého kraje. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 je lídrem hnutí SPD v Libereckém kraji. Vystudoval Vojenskou odbornou školu tankovou a automobilní v Nitře a později Vojenskou akademii v Brně. Dlouhodobě pracoval v různých vedoucích a řídících funkcích na MO a GŠ AČR a působil také řadu let na armádních zahraničních pracovištích. Od roku 2010 je plukovníkem v záloze.

Napsal: Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 hodiny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

22 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google