Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Kvůli lžím o potracených lidských plodech ve vakcíně prohráváme, varuje prorektor Univerzity Karlovy

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy v Praze doc. RNDr. Jan Konvalinka varuje, že sociálními sítěmi se šíří nesmyslná videa o vakcíně proti COVID-19 a může to mít fatální následky.

„V posledních dnech jsem doslova zavalen konspiračními texty a videi o tom, jakou hrůzu na nás Bill Gates, CIA a zlé farmafirmy chystají ve formě očkování proti covidu. Přátelé, tohle nejsou oprávněné obavy před málo vyzkoušenou technologií, tohle není pár pomatených mašíblů, kteří si přeposílají zprávy o UFOnech; tohle jsou profesionální, dobře udělené a bezpochyby slušně zaplacené videoklipy, které si lidé sdílejí po desetitisících, plné nesmyslů o potracených lidských plodech, které někdo vkládá do vakcíny,“ varuje prorektor.

„Musíme s tím něco dělat. Obávám se, že dříve, než ministerstvo zdravotnictví vypíše veřejnou zakázku na informační kampaň k očkování proti covidu, bude už tahle válka dávno prohraná. Musíme upozorňovat naše spoluobčany, že teď, v zimě 2020, už máme jenom tři možnosti: žít s rouškami na ústech jako dosud, pozorovat úzkostlivě počet mrtvých a obsazenost nemocnic a jednou za pár měsíců celou zemi na pár týdnů zavřít; nebo tu epidemii ignorovat a nechat zemřít další desetitisíce lidí, které nedokážeme ochránit; a nebo rychle proočkovat velkou část populace a konečně z toho blbého viru udělat jen otravnou chřipečku. Nic lepšího než očkování, zatím věda proti infekčním chorobám nevymyslela. Ten dvěstě let starý trik Edwarda Jennera už zachránil stovky milionů životů a když mu dáme šanci, zachrání i nás. Ty vakcíny připravují nejlepší mozky této planety v rámci akce, proti které je Projekt Manhattan dětská hra. Jakmile budou schváleny nezávislými regulačními orgány ve Spojených státech a EU, nechám se naočkovat. Udělejte to také tak,“ vyzval Jan Konvalinka.

Argument, že vakcíny obsahují látky z potraceného plodu patří mezi hoaxy, o kterých už náš web psal. Má jít o vakcínu společnosti AstraZeneca, která prý obsahuje buněčnou linii MRC-5. Jedná se o buněčnou linii původně vyvinutou z plicní tkáně 14týdenního plodu potraceného v roce 1966. Tuto buněčnou linii má údajně obsahovat jak nová vakcína proti covidu-19, tak i každá jiná vakcína.

Vakcína AstraZeneca AZD1222 však MRC-5 neobsahuje a není to ani uvedeno na obalu vakcíny, jak autor naznačuje. Hoaxy upozorňují jen na MRC-5 jen na základě abstraktu studie, která testovala účinnost vakcíny právě pomocí buněčného kmene MRC-5. Při vývoji vakcíny AZD1222 buněčná linie MRC-5 použita nebyla. Společnost AstraZeneca to prostřednictvím e-mailu potvrdila agentuře Reuters.

Článek publikovaný v časopise Nature uvádí, že vakcína AZD1222 používala ve fázi množení viru buňky T-Rex 293 HEK. Tyto buňky pocházejí z buněčné linie, na jejímž počátku v 70. letech stály embryonické ledvinové buňky a nejedná se tedy o samotnou tkáň plodu. Gary McLean, profesor molekulární imunologie na londýnské Metropolitní univerzitě, agentuře Reuters také řekl, že tato vakcína bude před použitím u lidí také „očištěna“ od všech kontaminantů. „Vakcína AstraZeneca vyžaduje, aby byl v těchto buňkách produkován adenovirový vektor, který je poté před podáním lidem purifikován,“ řekl agentuře.

O údajném lidském plodu ve vakcínách psaly také kromě Reuters i fact-checkingové organizace PolitiFact a AFP.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

10 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google