Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Krylova mešita, migranti na Masarykově náměstí, falešný citát Bismarcka. I Deník N si všiml mnoha šířených hoaxů

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Vladimír Šnídl pro slovenský Dennik N na příkladu několika hoaxů z roku 2018 ukazuje, jak jednoduše se šíří dezinformace nejen na Slovensku. Uvedl šest příkladů.

Kromě falešných soutěží, kterým se budeme věnovat v některým z budoucích článků, si slovenský Dennik N všímá například i hoaxu o migrantech na Masarykově náměstí v Praze.

 „Začátkem léta sdílelo 9 tisíc lidí  krátké video, na kterém dav lidí vystupuje z vlaku. Zveřejnil ho uživatel Josef Vyskočil, který k němu napsal, že zachycuje příchod 1500 migrantů na Masarykovo nádraží v Praze. Video ve skutečnosti pocházelo z Velké Británie, byly na něm cestující na nádraží ve městě Brighton. Stačilo se jen pozorněji podívat a člověk mohl vidět anglické nápisy na stanici. Facebook video po několika hodinách zablokoval jako hoax,“ píše článek.

„Podobným případem byl i status o tom, že v Německu protestuje téměř milion lidí proti migrantům. Koncem října ho šířila stránka “Slovenské strategické zpravodajství” a byly přiložené fotky, na kterých byl vidět mnohatisícový dav. Příspěvek měl více než 3 tisíc sdílení. Lidé ho šířili přesto, že na některých fotkách byly vidět palmy nebo reliéf s Che Guevarou. Ve skutečnosti šlo o dav Kubánců na Náměstí revoluce v Havaně,“ upozorňuje slovenský deník.

„Ještě před pár lety se mohlo zdát, že éra hromadných e-mailů s nástupem sociálních sítí končí. V poslední době se však ukazuje, že hoaxy šířené tímto způsobem jsou nadále velmi účinné. Cílí hlavně na starší lidi, kteří nepovažují Facebook za své přirozené prostředí. V roce 2017se šířila maily nahrávka s písničkou Mešita. “V zemi Křesťané, mešita stojí. Ať mi někdo z vás na to odpoví, proč kostel nevsadí v arabských zemích,” začíná se text. Podle e-mailu ji složil zemřelý písničkář Karel Kryl, který už počátkem 90. let vizionářský předpověděl, co se bude v Evropě dít. Ve skutečnosti ji v roce 2015 nazpívala kontroverzní česká skupina Ortel. Na konci roku 2018 za zase šířil hromadný e-mail s údajným citací německého kancléře Bismarcka. Ten měl v roce 1848 říci: “Pokud bude někdo chtít porazit Rusko, musí od něj odtrhnout Ukrajinu a poštvat proti němu ostatní slovanské státy.” Jde o hoax, který se šíří i v jiných zemích. Bismarck ve skutečnosti nic takového neřekl, na co už dříve upozornil server Stopfake,“ připomíná v článku Vladimír Šnídl.

Více příkladu najdete v článku: https://dennikn.sk/1340129/hoaxy-roka-2018-odomknute/?fbclid=IwAR3NQDTcelvv1NyAK5qs2EHpQJd-TvcDQ6HYBZCIQ0rw_RIRmSawM-2fopc

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 hodiny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

20 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google