Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Koronavirus není chřipka

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Chřipka i koronavirus jsou infekční choroby, které se přenášejí z člověka na člověka. Příznaky jsou často velmi podobné – vysoké teploty, bolesti kloubů. Není jednoduché je od sebe rozeznat. Pro odlišení nemocí se musí posuzovat také cestovatelská historie. Zatímco ale chřipka v nás běžně nevyvolává strach, koronavirová infekce děsí svět.

Hlavním důvodem je jeho letalita. Chcete-li smrtnost. Ta je u nakažených nemocí COVID-19 mnohem vyšší jak u běžné sezónní chřipky. „Na důvěryhodných zpravodajských webech v zahraničí se konečně začala objevovat tabulka s daty ze CDC srovnávající letalitu u jednotlivých věkových skupin pro sezonní chřipku a COVID-19. Vyrobil jsem její českou verzi. Až vám zase bude někdo povídat o tom, jak je COVID-19 takové lehčí chřipkové onemocnění, tak mu tabulku ukažte a více pak už agumentovat nemusíte,“ píše 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy na svém Facebooku.

Typickým příznakem je suchý kašel a teplota. Nejhorší komplikací je pak zápal plic, ten se u vážných případů vyvíjí někdy kolem osmého devátého dne. Běžná chřipka zápal plic nezpůsobí. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí se inkubační doba pohybuje mezi dvěma a čtrnácti dny, některé případy nicméně ukázaly, že tato doba může být delší. To je další zrádnost viru. Chřipka má inkubační dobu 18-72 hodin.

Na stranu druhou, expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Gabriel Leung ujistil, že současná epidemie COVID-19 není srovnatelná s pandemií španělské chřipky z let 1918 a 1919, která měla 50 až 100 milionů obětí. Leung zmínil i rozdíly od nemoci SARS z roku 2003. Tam nebyli nakažení a přenašeči, u nichž by nemoc nepropukla. Nakonec každý nakažený měl středně vážné nebo vážné symptomy a musel být hospitalizován. „Není to pandemie z roku 1918. Na druhou stranu to není ani pandemie prasečí chřipky z roku 2009. Ve srovnání s ní je mnohem vážnější a mnohem smrtelnější,” uvedl Leung na tiskové konferenci k aktuální epidemické situaci v Hongkongu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

5 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

18 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google