Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéStudie

Komplexní analýza výroků Soni Pekové pro „Svědomí národa“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Znovu se šíří další video s paní doktorkou Soňou Pekovou. Tentokrát se objevilo na kanálu Nadačního fondu Svědomí národa. Odkaz vede na reupload videa, jelikož původní bylo smazané z důvodu porušení autorských práv. V rámci mé stránky už najdete rozebrané tři její rozhovory, na které budu v průběhu dnešního článku ještě odkazovat (1, 2, 3).

Nejdříve se podíváme na opakující se starší výroky paní Pekové, které jsem řešil už v minulosti a rozebereme si, jestli k nim paní Peková přidala něco nového.

„Labák“

V rozhovoru paní Peková samozřejmě hovořila o laboratorním původu viru. Svou hypotézu krom pár nových argumentů (které rozeberu níže) podepřela i svými starými tvrzeními. Jednak tvrdí, že virus musí být umělý, jelikož tu předtím žádný takový virus prý nebyl. Dalším důvodem má být, že původní sekvenace viru byla podle ní podvržená, čímž opět referuje na publikaci pana Sorensona.

Ten na jaře loňského roku publikoval text, podle kterého byla původní sekvenace falešná. On údajně sekvenoval skutečný virus a chystal se proti němu připravit vakcínu, která na rozdíl od těch ostatních bude fungovat.

Problémem ale je, že toto pan Sorenson tvrdil minulý rok na jaře a od té doby nepřišel s žádnou funkční vakcínou. Oproti tomu se momentálně používané vakcíny ukazují jako funkční. Alespoň zatím. Za zmínku také stojí, že tvrzení o umělém viru tento vědec ze své publikace stáhl poté, co jej nedokázal obhájit. Nová verze, nyní již publikované a peer-reviewed studie toto tvrzení neobsahuje. Zdroje k dalšímu bádání naleznete zde a zde.

Paní doktorka Peková se tak již opět opírá o zastaralé poznatky a publikace, tak jako tomu bylo v případě reference na staženou studii, která měla poukazovat na podobnost mezi novým koronavirem a virem HIV.

Dalším, čím paní doktorka obhajuje svou tezi o umělém původu, je skutečnost, že přeci umíme manipulovat s viry. A jelikož je toto možné, tak to tak nejspíš bude.

Jako popularizátor vědy bych také paní Pekovou rád opravil v drobné chybičce. Při plánování genomů opravdu nepomáhá umělá inteligence ale strojové učení, což není to samé.

Ze starších tvrzení pak ještě uvádí, že i původní koronaviry byly umělého původu, protože jsou přece patentované. Tímto tvrzením jsem se zabýval už v předchozím příspěvku.

Samozřejmě zmiňuje paní Peková i své tvrzení o neměnícím se promotoru viru (který dříve označila jako něco jako velín). Tomuto tvrzení se velmi důkladně věnoval i Patrik Kořenář na svém kanále, nezapomeňte se kouknout do zdrojů, na které odkazuje.

Kde se vzal nový koronavirus? Vše o covidu #4

„Vlny epidemie“

Nejprve S. Peková tvrdila, že se virus netváří sezónně, což zdůvodňovala tím, že virus slábne a že žádné další vlny tedy nebudou. Ještě v říjnu 2020 si za tím stála. Do Vánoc prý bude pryč, což zdůvodňovala tvrzením, že se netváří sezónně.

Bohužel, poté se objevily opravdu nové vlny epidemie a paní doktorka byla nucena své původní tvrzení poupravit. Přišla tak v květnovém rozhovoru s tím, že by tu vlny nebyly, kdyby se neobjevily nové kmeny (varianty) viru. Toto tvrzení je nepravdivé a dopodrobna ho rozebírám v posledním článku, který jí věnuji. Současně probíhá neustále výzkum vývojového – tzv. „fylogenetického stromu” jednotlivých variant viru a už existují práce (1, 2), které evoluci SARS-CoV-2 sledují.

Podle těchto výzkumů jsou opravdu veškeré existující formy mutací přímými potomky toho původního. Pro své tvrzení pak paní Peková (oproti výše zmíněným výzkumům) nemá žádné podklady. Tato obhajoba je tedy dle všeho jen pokusem o vyhnutí se uznání chyby.

Nová tvrzení

Krom starých tvrzení se v rozhovoru objevila i řada nových, kde paní Peková řeší nejen vakcíny, ale přidává i další domněnky, kterými podkládá hypotézu o umělém původu koronaviru.

Jako jeden z takových argumentů uvádí, že od roku 2000, co umíme upravovat genom viru, se objevila řada nových nemocí. To je sice do jisté míry pravdivá korelace, ale zapomíná se zde na řadu faktorů jako je prudký nárůst populace, zvýšení hustoty populace a s tím spojené projevy, jako nárůst chovu zvířat atp.

Kdybychom se ptali, jaký by byl motiv pro takové plánování pandemie, předkládá nám k tomu paní Peková zajímavou hypotézu.

Uvádí, že mnoho léčiv a vakcín jsou neúspěšné během vývoje, a proto je třeba jednou za čas uvést na trh nějaký úspěšný produkt, aby tyto díry v zisku zaplnil.

K tomu udává, že jsou to přeci ty farmaceutické firmy, co hned skočí po příležitosti, když se objeví nějaká nová nemoc.  Souhlasil bych s paní doktorkou, že probíhající pandemie může příznivě ovlivnit stav konta těchto firem. Pro to, aby je ale obvinila z „podílu na vytváření problémů“, nedodává jediný důkaz.

A nyní se dostáváme k očkování. Z mnoha argumentů bych uvedl několik zásadních příkladů.

Jako první bod bych uvedl tvrzení paní Pekové, že mutace viru znamená, že výrobce vakcíny musí začít s vývojem od nuly. Toto ale není pravdivé, jelikož pro vakcíny je zásadní spike-protein, který se při mutacích měnit nemusí, a zatím se u těch stávajících nezměnil natolik, aby to udělalo vakcíny úplně neefektivní. A to už nám po světě koluje několikátá varianta tohoto viru.

Paní doktorka označuje mRNA vakcíny za experimentální a obává se rizika prionových onemocnění a dlouhodobých komplikací.

Jelikož se jedná o první vakcíny svého druhu, je přiměřená obezřetnost na místě. Měla by se zakládat na reálných skutečnostech. Konkrétně tato obava byla již vyvrácena, jak si můžete ověřit i v těchto odkazech zde a zde.

Dále uvádí, že vakcíny mají expiraci a je tedy nutné je upotřebit, jelikož se jich vyrábí velké množství. I kvůli tomu prý probíhá tak velká mediální kampaň.

Celý segment pak uzavírá tvrzení, že očkování proti tomuto viru je naprosto zbytečné, protože je (podle ní) umělý.  Zde bych podotkl, že v tomto ohledu původ opravdu nehraje roli, jelikož ten virus tu je a prokazatelně páchá škody. Navíc se ukazuje, že vakcíny prokazatelně (alespoň zatím) fungují i proti novým variantám viru, ač třeba ne s tak vysokou účinností, jako tomu bylo u původní varianty. Ale fungují. Jak jsou na tom jednotlivé vakcíny ohledně testů se můžete podívat zde.

V jednom ze segmentů rozhovoru paní Peková tvrdí: „Nežádoucí efekty se hlásí minimálně, protože ta dokumentace k tomu je tak komplikovaná, že ten lékař to nedokáže ani vyplnit. Je to úplně specifický obří formulář.“ Navzdory tvrzení paní Pekové se jedná o stejný formulář, který byl pro hlášení NÚ používaný i před vypuknutím pandemie covidu-19. Posuďte sami, jestli i vám se zdá složitý.

V rozhovoru pak bylo řečeno i několik dalších tvrzení, které stojí za zmínku. Ve videu hovoří o svém „problému“. Při hovoru o loňském vládním „zakleknutí“ ale zapomněla zmínit oficiální důvod pro své problémy.

Její laboratoř totiž neměla akreditaci (ISO 15189), která je potřeba pro testování lidí, jelikož se do té doby zabývala veterinárními vyšetřeními. Více o tom, jak se v Česku uděluje laboratořím akreditace najdete zde. V divákovi může vynecháním této podstatné informace vzniknout dojem, že ono „zakleknutí“ bylo zjevně bez jakéhokoliv důvodu. Netvrdím, že není možné, že by na ni „zaklekli“ z důvodů, které uvádí. Možné to je a vyloučit (stejně jako potvrdit) to nelze. Je ale třeba uvádět věci kompletně a nevynechávat takto podstatné detaily.

Závěrem bych chtěl tento příspěvek uzavřít v pozitivním duchu.  Je pravda, že se s některými názory paní Pekové ztotožňuji. Ať už jde o kritiku naší vlády, o přístup médií k očkování, nebo o pár dalších drobností.  Dále bych rád podotknul, že naprosto respektuji autoritu a odbornost paní Pekové coby molekulární bioložky. Ale právě proto je smutné, že se taková kapacita dopustí natolik zásadních pochybení ve vědecké metodě.

Poprosil bych tedy paní Pekovou o jednu poslední věc. Prosím, pokud Vám Vaši publikaci zamítli, vydejte ji na svém webu, nebo ji učiňte jinak dostupnou, aby vědecká komunita mohla nahlédnout do Vaší práce a na to, čím máte svá tvrzení podložená. Bez toho se jen těžko můžeme o něčem bavit a věcná kritika a skepse je do té doby na místě.

Navštivte webové stránky projektu Iliuminátor. Najdete ho také na FacebookuYouTubeTwitchi a Patreonu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Iluminátor

Podpořte Iluminátora na Patreonu: https://www.patreon.com/iluminatorCZ Za projektem stojí Antonín Šlajch. Na streamech přednáší o kritickém myšlení a odhaluje hoaxy a dezinformace.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 hodiny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

7 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google