Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Studie

Kdo přichází do Evropy a proč: Profily syrských uprchlíků

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Kdo jsou syrští migranti mířící do Evropy? A kolik migrantů ještě přijde? Think-tank Evropské hodnoty publikoval dvě nové datové studie k tématu.

V těchto studiích se pokusil zodpovědět otázky struktury běženců a odhadnout možnosti vývoje migračních toků.

Nová čísla k uprchlické krizi – kolik migrantů přijde do Evropy a proč?

Think-tank Evropské hodnoty zveřejnil dvě datové studie k tématu migrační krize. První studie analyzuje „možnosti odhadu vývoje migračních toků“ a odpovídá na otázku, „kolik migrantů ještě přijde?“. Druhá studie pak rozebírá strukturu běženců již přítomných v Evropě na základě prvních sociologických průzkumů. 

Většina příchozích jsou mladí muži. Zatímco do Itálie přijíždí až 75 % mužů, v Řecku je to 58 % mužů (tzv. balkánskou cestou už přicházejí i rodiny těch, kteří přišli před několika měsíci). Z celkového počtu příchozích (na obou trasách) bylo 23 % dětí a jen 15 % žen“, říká socioložka Programu pro soudržnou společnost think-tanku Evropské hodnoty Markéta Blažejovská.

Ze studií vyplývá, že většina Syřanů má středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání, patří ke střední třídě. Nižší třídy nemají peníze na cestu do Evropy a zůstávají v Turecku, Libanonu a Jordánsku. Motivátorem k odchodu ze Sýrie bylo v 69 % případů přímé ohrožení na životě nebo ohrožení rodiny (únosem, bombovými útoky, ozbrojenými boji).

74 % utíká před Bašárem al-Assadem, 33 % před Islámským státem.[1]  Jelikož je syrský prezident držen u moci ruskou intervencí, můžeme tak dovodit, že tři čtvrtiny syrských uprchlíků proudí směrem do Evropy nepřímo i kvůli politice Vladimíra Putina.

V tomto kontextu je důležitou informací, že 52% Syřanů podmiňuje svůj návrat pádem prezidenta Assada. 

Co Evropu čeká v budoucnu?

Podle studie uprchlíci popisují otevřenost Evropy jako časově omezenou příležitost. Vnímají rozvolnění aplikace Dublinského nařízení, snížení cen za služby převaděčů, otevřenou náruč Německa a Švédska. Navíc mají v Evropě stále více přátel a příbuzných, kteří je informují a vítají. Potvrzuje se, že takzvaná vítající politika a s ní spojené komunikační signály mají značný vliv na sílu migračních toků.

Migrační potenciál ve třetích zemích je obrovský. Zatímco v roce 1995 bylo na světě 4,5 milionu vnitřně vysídlených osob, v roce 2010 to bylo 14,7 milionu a v roce 2015 už 38,2 milionu. Za pět let se jejich počet znásobil více než 2,5 krát, nejvíce jich přibylo v Iráku, Sýrii, Nigérii, Kongu a jižním Súdánu.

Aktuální odhady o počtu příchozích do Evropy předpokládají příchod 3 milionů lidí do r. 2017 (Evropská komise),31 milionů lidí do r. 2050 (OSN) a 55 milionů lidí do r. 2060 (Eurostat). 

„Jasně se ukazuje, že migrační toky nejsou jen nějakým ‚přirozeným‘ a neměnným fenoménem, ale důsledkem politických rozhodnutí a událostí v zemích původu, tranzitu i v cílových destinacích. S ohledem na vývoj v uplynulém roce lze konzervativně odhadovat, že se do Evropy bude v roce 2016 snažit přijít nelegálními cestami 1,5 milionu migrantů. Bude ovšem velmi záviset na konkrétních změnách v podmínkách a příležitostech pro migranty, které mohou znamenat statisícový nárůst nebo naopak pokles v předvídaných počtech. Krizové scénáře a bezpečností složky by však měly počítat i s dvojnásobným množstvím, vysvětluje ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský.

Hokovský dodává, že jediným dlouhodobě udržitelným způsobem, jak udržet počet příchozích pod hranicí jednoho milionu ročně, je (1) vybudování nových kapacit pro migranty a uprchlíky mimo území EU, (2) uplatňování principu první bezpečné země, (3) striktní využívání detence v přijímacích zařízeních a (4) provádění nucených návratů neoprávněných osob. 

Zdroje:

 Podrobnější informace naleznete v obou výše zmíněných datových studiích:

 [1] V dotazníkovém šetření bylo možné uvést více možností, proto součet nedává dohromady přesných 100 %.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Evropské hodnoty

Nevládní instituce, která prosazuje zvyšování politické kultury v České republice i na evropské úrovni.

Share
Published by
Evropské hodnoty
Tags: Imigrace

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

15 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

19 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google