Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Jindřich Rajchl nevěří průzkumům, proto je sdílí

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jindřich Rajchl se na svém profilu nechal slyšet, že nevěří průzkumům veřejného mínění a tak hned sdílel jeden takový od společnosti Phoenix, které vyšlo, že jeho stranu PRO by volilo 6,1 % lidí. V rámci příspěvku se však zmínil o slovenských volbách a agentuře SANEP. V této souvislosti je nutné zmínit, že agentury Phoenix research a SANEP nejsou členy Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR.

„Slovenské volby ukázaly v plné nahotě jejich manipulativnost. Mimochodem jednoznačně nejpřesnější byla agentura SANEP, jejíž odhad byl konečným výsledkům výrazně blíže než čísla všech takzvaně prestižních agentur, jež využívají i mainstreamová média v ČR.  Ten samý SANEP, jenž nám trvale přisuzuje zisk přes 5 %,“ napsal Rajchl.

A jak je to ve skutečnosti? Agentura SANEP dělala průzkumy i na Slovensku a odhadla pořadí na prvních třech místech. Druhému Progresivnímu Slovensku ovšem předpověděla o 2 % méně než získalo, předpověděla také navíc vstup hnutí Republika do Národní rady. Republika pak ve volbách neuspěla. Z průzkumů veřejného mínění, které byly provedeny před volbami, se ukázalo, že nejpřesněji odhadla výsledek agentura Ipsos, která ve svém posledním průzkumu předpověděla správné pořadí stran i téměř trefila výsledek a navíc předpověděla správně, že se do Národní rady dostane 7 uskupení.

„Průzkumy agentur různě odhadly počet stran, které se dostanou do parlamentu. Křesla ve 150členném parlamentu by podle nich mohlo získat šest až devět stran a koalic. Agentury Focus, Median-SK a Ipsos, jejichž sondáže ukázaly možné vítězství Smeru, naměřily této straně preference od 18 do 20,6 procenta a PS podporu od 16,6 do 19,8 procenta. V průzkumu AKO a modelu NMS Market Research skončilo na prvním místě PS se ziskem 18 a 19,7 procenta, druhý Smer s podporou 17,7 a 19,4 procenta,“ píše Český rozhlas.

A jak je to se SANEPem a stranou PRO? Je pravdou, že SANEP předpovídá PRO vstup do parlamentu. Poslední průzkum však zveřejnila agentura za duben 2023.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

11 hodin ago

Statistiky dokazují, že očkování úmrtnost nezvýšilo

Na sociálních sítích se stále dočteme o údajných „turborakovinách“ nebo o epidemii náhlých úmrtí mezi…

18 hodin ago

Je diskuze o ploché zemi na veřejnoprávních médiích výrazem svobody nebo naprosté absurdity?

Na příkladu toho, co na Slovensku Ficova vláda předvádí, jaké lidi dokáže obsazovat do vysokých…

1 dnem ago

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

2 dny ago

AstraZeneca sama požádala o stažení vakcín kvůli nezájmu. Jsou modernější vakcíny

Jindřich Rajchl (PRO) a další zřejmě sází na hloupost svých čtenářů a na to, že…

3 dny ago

Simona Postlerová si stěžovala na postcovidový syndrom

Po každém úmrtí známé osobnosti se snaží dezinformátoři spojovat úmrtí s očkováním proti COVID-19. Ne…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google