Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Immanuel Kant vadí, masový vrah Slovanů ne

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

I do našeho tisku se dostaly zprávy o tom, že v Rusku byla vyhlášena anketa o významných osobnostech. V souvislosti s ní má dojít k přejmenování ruských letišť právě podle vybraných osobností.

Přejmenováno má být i kaliningradské letiště v ruské enklávě v bývalém Východním Prusku. Návrh pojmenovat letiště po rodákovi, významném filozofovi a pedagogovi Immanuelu Kantovi vedl k neuvěřitelným výlevům zapšklého ruského nacionalismu. Kant v nich byl dehonestován jako rusofob, zakladatel bezbožné filozofie Západu a autor nesrozumitelných knih, které nikdo nečte, a jako člověk, který pro Rusko nikdy nic neudělal (Královec, kde působil, patřil k Rusku jen čtyři roky za sedmileté války v letech 1758 – 1762), byly hanobeny jeho památníky. V anketě nakonec zvítězila ruská carevna Alžběta Petrovna (shodou okolností to byla právě ona, kdo Královec v Kantově době dočasně anektoval) a letiště se bude jmenovat po ní.

Je ovšem s podivem, že stejným ruským vlastencům přitom nevadí, že vícero firem, kolchozů,parků či ulic po celém Rusku nese označení „ímeni Fridricha Engeľsa“ (dokonce tak jmenuje i jedno město), ačkoli Bedřich Engels pro Rusko neudělal vůbec nic. Spíše naopak. O Rusku a o Slovanech vůbec psal moc pěkné věci, jako třeba toto:

 Nyní víme, kde jsou soustředěni nepřátelé revoluce: v Rusku a slovanských zemích Rakouska; a žádné fráze, žádné poukazování na nejistou demokratickou budoucnost těchto zemí nám nezabrání, abychom se svými nepřáteli zacházeli jako s nepřáteli.

 […] míní-li revoluční panslavismus toto místo vážně a tam, kde se jedná o vymyšlenou slovanskou národnost, zcela pouští ze zřetele revoluci, pak také víme, co musíme učinit.

Pak nastane boj, „neúprosný boj na život a na smrt“ proti Slovanstvu, jež zradilo revoluci; vyhlazovací boj a bezohledný terorismus – nikoli v zájmu Německa, nýbrž v zájmu revoluce!

 [Neue Rheinische Zeitung č. 222 z 15. února 1849]

Bedřich Engels byl ovšem „pouze“ myšlenkovým žhářem a spolutvůrcem skutečně bezbožné komunistické ideologie. Zato Michail Kalinin, po kterém se město založené Přemyslem Otakarem II. jmenuje nyní, byl ve 30. a 40. letech blízkým Stalinovým spolupracovníkem. Podílel se na bolševickém teroru 30. let a jeho podpis se také skví pod rozkazem k vyvraždění polských důstojníků v Katyni. Pro toto město, navíc spojené i s našimi dějinami, by jistě bylo mnohem lepší, kdyby se zase jmenovalo Königsberg.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Vládo, postav se dezinformacím, vyzývají občané

Vládě chybí politická vůle k obraně proti dezinformacím a hybridním hrozbám, přestože jsme první na ruském seznamu…

26 minutami ago

Juraj Cintula: Proruský sympatizant, pacifista a odpůrce vlády

Nejprve sympatizant proruských Slovenských branců a fašistické LSNS, následně zakladatel hnutí Proti násilí až nakonec…

11 hodin ago

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

1 dnem ago

Atentátník sympatizoval s proruským hnutím Slovenskí branci a Kotlebou

Pokus o atentát na slovenského premiéra Fica je zatím plný otazníků. Prokremelští aktivisté nejprve lhali,…

1 dnem ago

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

2 dny ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google