Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAXY: Anglie zakazuje očkování a při testování vakcíny americké firmy Pfizer zemřelo v USA šest testovaných osob

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na sociální síti Facebook se šíří dezinformace, že prý „Anglie zakazuje očkování – první dva mrtví na vakcínu Pfizer“. Dezinformaci šíří například Tomáš Vítkovič. Nejedná se o pravdu, nic takového se neděje.

Britské zdravotnické úřady vyšetřují dva případy nepříznivé odezvy na vakcínu proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech, které se vyskytly v den zahájení hromadného očkovacího programu. Představitel britského zdravotnického systému NHS Stephen Powis však také řekl, že oba pacienti se uzdravují.

Dezinformační web Hlavné správy, a další kanály na sociální síti, zcela překroutil studii o vakcíně Pfizer.

Zpráva FDA totiž ve skutečnosti uvádí, že během sedmi měsíců testování ze 43 448 sledovaných osob šest zemřelo. Dvě z nich byly ve skupině, která dostala vakcínu, čtyři byly ve skupině, která dostala placebo. Příčinou smrti byly běžné choroby, které nijak nesouvisely s vakcínou, infarkt, arterioskleróza, cévní mozková příhoda. Pět ze šesti osob (a obě vakcinované) byly ve věkové skupině nad 55 let. To vše – a zpráva to explicitně podotýká – je pozitivní zjištění, protože to zcela odpovídá očekávatelné a normální úmrtnosti v takto velké skupině obyvatel daného věku.

Placebo je neúčinná látka, která je upravena do stejné formy jako lék nebo vakcína (stejný vzhled, stejná chuť). Placebo je používáno jako kontrolní vzorek při testování účinností léků a terapeutických přístrojů. Pokud se během testování prokáže, že účinnost placeba je stejná jako účinek testovaného léku, je zlepšení stavu po použití testovaného postupu pouze výsledkem sugesce. Takový výsledek testování se interpretuje tak, že testovaný terapeutický postup není účinný

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

10 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

14 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google