Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Václav Havel neuměl žádný jazyk a kam to dotáhnul

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ondřej Hejma je zpěvák a hudební skladatel, frontman skupiny Žlutý pes. Po revoluci byl činný jako moderátor televizních a rozhlasových politických debat v TV3 (politická debata Bez kravaty), v rádiu Frekvence 1 (pořad Press klub), v časopisu Reflex (rubrika Psí život). V TV Nova uváděl pořad „Chcete být milionářem?“, jako porotce účinkoval v první a třetí řadě soutěže „Česko hledá Superstar“, v současné době glosuje aktuální události na internetové televizi XTV.

A právě v XTV se dopustil nepravdy. V aktuální glose řekl:

„Naprosto souhlasím s tím, že novináři mají informovat, nikoli vytvářet příběhy. Je to trapné. Já jsem velký fanda Schillerky. Myslím, že je to hvězda sezóny. Že je to dáma na svém místě. Velice pracovitá. A mimořádně komunikativní. A teď prostě tihle zoufalci, kterým klesá sledovanost každou minutou, se poučili na Kavčích horách – to jsou metody Kavčích hor; tam mají dole nějakou mučírnu, kde je dřevěná Nora s bičíkem učí tyhle postupy. Paní redaktorka nám chtěla říct, že paní ministryně neumí moc dobře anglicky. Ale když se podíváme do historie, Václav Havel neuměl žádný jazyk a kam to dotáhnul!“

V první části výroku Hejma naráží na kauzu ministryně financí Aleny Schillerové a její angličtiny. Schillerová tvrdí, že se dorozumí bez problému, dokonce kvůli tomu obvinila Hospodářského noviny ze lži. Hejma naráží na to, že z angličtiny se pokusili Schillerovou vyzkoušet i tvůrci pořadu 168 hodin. Česká televize však s tím rozhodně nebyla jediná. Ve stejný den si s ministryní domluvila rozhovor televize CNN Prima News. Štáb se s Alenou Schillerovou potkal v budově ministerstva financí, reportérka se s šéfkou státní kasy přivítala v češtině. Jakmile se však začala ptát, přešla do angličtiny. Ministryně se takřka okamžitě otočila a odešla. Problém tedy není ten, že Alena Schillerová neumí perfektně anglicky, ale svou slabší angličtinu zapírá.

A jak to bylo s angličtinou Václava Havla? Václav Havel neuměl anglicky úplně dokonale, ale anglicky uměl. Důkazem toho, jak pečlivě se Václav Havel na anglické projevy připravoval, je ukázka z dokumentárního filmu Občan Havel. Václav Havel poskytoval i rozhovory v angličtině. Ve videu najdeme například, jak hovoří spatra vedle prezidenta George Bushe mladšího.

Zde (v čase od 39:02) hovoří Václav Havel plynule anglicky už v roce 1968:

Nutné také dodat, že Václav Havel by první polistopadový prezident a naučit se anglicky za totality nebylo tak jednoduché jako v současné době. Alena Schillerová působí ve vysoký funkcích ve státní správě od roku 2014.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

23 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google