Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Starostka Monika Herrmannová bojuje proti diskriminaci drogových dealerů. Dokonce jim v parku postavili pomník…

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Eva Svobodová je jeden z účtů na sociální síti Facebook, který lze směle označit jako trollovací. Před volbami do Evropského parlamentu zřejmě falešný účet spamoval téměř všude a propagoval Alternativu pro Českou republiku, která následně získala 0,49 % hlasů. Nyní to vypadá, že autor/ka účtu se dal/a na cestu šíření hoaxů.

V neděli 3. listopadu účet sdílel dezinformaci, že „starostka Monika Herrmannová bojuje proti diskriminaci drogových dealerů. Dokonce jim v parku postavili pomník.“ Příběh se odehrává v berlínské čtvrti Kreuzberg, konkrétně v Görlitzer Parku. Pojďme se tedy podívat, jak je to s onou sochou…

Jak informují německá média (1, 2, 3), socha byla postavena na 24 hodin v rámci jakého si happeningu. Demonstraci pod názvem „Solidarita a lidská práva pro všechny – také pro dealery“ zorganizovali místní umělci. Socha „Last Hero“ (poslední hrdina) drží v ruce smartphone. Akce reagovala na demonstraci hnutí Pegida, která trvala také 24 hodin. Ta se uskutečnila v parku před třemi týdny a v rámci bezpečnostních opatření na pořádek dohlíželo 140 policistů. Přítomnost policistů znemožňovala obchod s drogami.  Jakkoliv je tedy smysl happeningu při nejmenším kontroverzní, ne-li odporný, akci nepořádala radnice a ani radnice nemá se sochou nic společného.

Pravda ovšem je, že ve zmíněném parku je opravdu velký problém s distribucí drog. Park známý jako Görli, který leží ve čtvrti Kreuzberg, přitahoval podle Guardianu během let stále více drogových dealerů. Podle místních není bezpečné pouštět sem děti, aby si hrály, nebo domácí mazlíčky. Trollový účet má také pravdu, že za distribucí drog stojí především žadatelé o azyl, kteří nemohou legálně pracovat.  Berlínská městská správa už dříve prohlásila, že v parku nebude prodejce drog tolerovat.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 hodinu ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

7 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google