Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Placený Whats`app

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hoaxy se netýkají jen Facebooku nebo Twitteru. V aplikaci WhatsApp Messenger se začala opět šířit dezinformace o plánu zpoplatnit tuto službu.

Text 1. verze HOAXu:

„Dobrý den uživateli whats´ap! Od úterý 29.5.2018 ma byt whats`ap zmenen na placenou sluzbu.Ale v pripade,ze prokazete 10 a vice kontaktu,vase logo se zmeni na modre-a whatsp zustane zdarma.Kdyz poslete tuto zpravu 10 kontaktum,zustane bezplatny;pokud ne,bude aktivovana fakturace. Více na našich stránkách: https://www.whatsapp.com

Text 2. verze HOAXu:

„Pro uzivatele whats’ap! Od soboty ma byt zmenen na placenou sluzbu(dle dnesni franc.TV TF 1.)Ale v pripade,ze prokazete 10 a vice kontaktu,vase logo se zmeni na modre-a whats’ap zustane zdarma.Kdyz poslete tuto zpravu 10 kontaktum,zustane bezplatny;pokud ne,bude aktivovana fakturace.“

Paradoxní je, že první verze hoaxu se začala masově šířit až po 29. květnu 2018 a autor nedokázal do interpunkce převést celý text. Zpráva začíná s interpunkcemi a končí bez.

No a jak je to ve skutečnosti? Je to samozřejmě nesmysl. „Pokud nepatříte k dlouholetým uživatelům messengeru WhatsApp, možná ani nevíte, že se jedná o placenou službu. V prvním roce je její používání zdarma, za každý další rok si majitel služby Facebook účtoval symbolických 99 centů (cca 25 Kč). S tím je ale teď konec, WhatsApp bude nadále bezplatný. Důvodem pro zrušení poplatku nebyl rozhodně nezájem o službu. WhatsApp je se svými 900 miliony uživatelů hned po Facebook Messengeru druhým nejpoužívanějším „kecálkem“ na světě. Nešlo ani o cenovou nedostupnost, jako spíše o překážky při placení. Úhrada totiž probíhala přes platební kartu a spousta uživatelů bez vlastního účtu a karty byla znevýhodněná,“ píše Jan Láska pro web Mobilmania.cz.

 „Už jednou se objevil podobný pokus, kdy se pomocí upozornění, ve kterém byla informace o zpoplatnění služby od 1.ledna 2017, chtěl neznámý chytrálek obohatit. Pokud takovou nebo podobnou zprávu dostanete, nedělejte nic z toho, co se v ní píše, vymažte ji a pokud je to možné, odesílatele blokujte,“ radí Frekvence 1.

Napsal: Jan Cemper
Jak nám můžete pomoci se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

13 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

17 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google