Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Google bude ověřovat pravost fotografií; Facebook vysvětluje, jak rozeznat falešné zprávy

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Společnost Google udělala další krok v boji s dezinformacemi. Nejnověji bude kontrolovat už i pravost, autenticitu a původ obrázků. Firma bude sice odhalovat vizuálně hoaxy, ale ověřené obrázky nebude ovšem ve vyhledávání nijak zvýhodňovat.

Fotografie a videa jsou častým zdrojem dezinformací a hoaxů. Jsou jednoduché na pochopení a vyvolávají pocit, že musí být pravdivé. Fotky se ve vyhledávači zobrazují bez ohledu na jejich pravdivost a lidé si jejich původ většinou neověřují, což může vést k špatné interpretaci.

Google se proto rozhodl, že obrázky či fotografie doplňující články bude ověřovat. Budou označeny štítkem Fact check. Po jejich rozkliknutí se objeví hodnocení. Takto nějak to bude v praxi vypadat:

Uživatel zadá do vyhledávače text ve znění například „žraloci plovoucí po ulicích Houstonu“. Na stránce se objeví obrázky a videa související s tématem. Součástí bude i hodnocení společnosti PolitiFact, která jasně uvádí, že po ulicích Houstonu neplavou žádní žraloci.

Poprvé se kontrola obrázků a videí objevila v dubnu tohoto roku. Souviselo to s vlnou dezinformací ohledně koronaviru, avšak hodnocení bylo dostupné pouze pro americké uživatele. Tentokrát je funkce spuštěna celosvětově .

Kontrolovat vizuální obsah budou nezávislé weby, které spoléhají na platformu ClaimReview. Stejná metoda se používá při obyčejném Google vyhledávání a při Google zprávách a platformu také využívá YouTube v Brazílii, Indii a USA. Google spustil funkci ověřování zpráv v dubnu 2017 .

Na druhou stranu však Google uvádí, že ověřené obrázky nebudou (!!!) při vyhledávání zvýhodňovány. To znamená, že se automaticky nemusejí nacházet na prvních příčkách, kde mohou zůstat vizuální podvrhy.

Zdroj: Antipropaganda.sk

Facebook v kampani vysvětluje, jak rozeznat falešné zprávy

Společnost Facebook v následujících týdnech spustí kampaň v zemích Evropy, Středního východu a Afriky s cílem vzdělávat a informovat lidi o tom, jak odhalit potenciálně falešné zprávy.

Facebook po konzultaci s vybranými partnery na ověřování faktů sestavil „Tři otázky, které pomohou eliminovat falešné zprávy“.

Kampaň budou provázet i vizuály, které se budou uživatelům na platformě Facebook zobrazovat a dovedou je na webovou stránku www.stampoutfalsenews.com. Tyto reklamy budou nabádat uživatele, aby se zamysleli nad informacemi, které vidí v příspěvcích, a sami sebe se zeptali:

1.Odkud to je? Když není uveden zdroj, vyhledej si ho.
2. Co tomu chybí? Přečti si celou zprávu, nejen titulek.
3. Jak se cítíš? Lidé, kteří tvoří falešné zprávy, chtějí s tebou manipulovat.

Zdroj: Omediach.com

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

8 minutami ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

14 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google