Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Glosa: Poněkud zvláštní hra na piráty

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Je neoddiskutovatelný fakt, že malé děti si rády hrají na piráty. Poněkud zvláštní ovšem je, když vám to zůstane do dospělosti, a ještě k tomu se tato hra odehrává na volebním kolbišti. Jako nyní v pražských Čakovicích, kde to nabylo skutečně bizarních rozměrů. Napadají se tam kandidáti KDU-ČSL a SPD. Jakkoliv jsou Piráti kandidáty lidovců i okamurovců skloňováni, v celé té hře jaksi chybějí.

Celé to začala poněkud zvláštním billboardem KDU-ČSL umístěným vedle reklamní plachty SPD. „Líbí se vám piráti? VOLTE čakovické lidovce,“ ptal se billboard. Ok. Problém je, že v Čakovicích kandidují lidovci bez podpory České pirátské strany. Poněkud zvláštní taky je, že kromě lídra Daniela Kajpra je na billboardu i Jan Faix, který je na kandidátce až sedmnáctý, a jakási Eliška, která na ní není pro jistotu vůbec. Řekněte si: „Ok, tak využili toho, že Česká pirátská strana v Čakovicích nesestavila kandidátku, a chtějí oslovit voliče Pirátů. Však mají piráty s malým ,p‘“

Věc má však dohru. Jan Faix se rozhodl k poněkud hloupému činu a napadl „petiční“ stánek SPD. A celá ta zvláštní hra začala mít druhé dějství. „Na dnešním petičním stánku jsme byli napadeni pirátským kandidátem KDU-ČSL. Na místo byla zavolána policie a bylo podáno trestní oznámení,“ píše SPD na svých stránkách pro Čakovice a opět dává nepřímo do souvislosti Jana Faixe s Českou pirátskou stranou. Hnutí SPD zveřejnilo i video celého incidentu. Ostatně SPD má na Piráty spadeno již delší dobu, a tak se jim incident hodil takříkajíc „do krámu“.

Obě strany se tedy ohání piráty, ale skuteční Piráti nikde. To, že Jan Faix je členem Křesťanské a demokratické unie – Československé strany lidové a na profilu má křesťanský kříž vyhozený do koše, už je jen třešničkou na dortu. Tedy nechci kandidáty v Čakovicích podezírat z něčeho nekalého, ale nějak mě napadá hláška z českého filmu Láska je láska: „už to nehul“. Pak že volby jsou pro dospělé.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

5 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google