Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Tech

Faktus.info: Uprchlíci, hateři a teroristé

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Kdo jsou příznivci Pegidy? Kdy bylo v Evropě nejvíce teroristických útoků? A jak komplikovaná situace je v zařízeních pro uprchlíky ve Švédsku? To jsou jen některá z témat, kterým se věnoval projekt Faktus.info.

O projektu Faktus.info:

Jádrem je tým dobrovolníků zajímajících se o politiku a vše, co k ní patří (politické strany, politiky, média). Sleduje veřejnou komunikaci a strategie politického marketingu. Vyhledává relevantní informace, aby podpořil férovou diskusi o aktuálních tématech.

Jakým tématům se Faktus v poslední době věnoval?

Analýzy:

Teroristických útoků už bylo v Evropě víc – byly regionální a s méně oběťmi

 Když se dnes v Evropě řekne terorismus, automaticky se nám vybaví islám, v lepším případě radikální islám. Kdy se zrodila tato asociace a proč?

Poslední teroristické útoky v Evropě – konkrétně v  Bruselu si letos v březnu vyžádaly přes třicet mrtvých a stovky zraněných. Přitom scénář atentátů už pro Evropu není neznámý. Pachateli jsou v drtivé většině mladí muži, kteří se radikalizovali v posledních letech či měsících, v útočné skupině panují blízké až příbuzenské vztahy (o to je těžší ji infiltrovat), útok bývá obvykle masivně smrtící a  dříve nebo později se k němu přihlásí samozvaný Islámský stát, případně frakce Al-Káidy. Přesto lze říci, že v Evropě už bylo, co se týká terorismu hůře – v období Studené války, píše Marek Čejka.

Mezi příznivci Pegidy není přistěhovalectví ani islám hlavním tématem

Za krátkou existenci krajně pravicového hnutí Pegida vzniklo v Německu minimálně pět průzkumů, které se snaží profilovat jeho příznivce. Ten nejobsáhlejší s téměř čtyřmi stovkami respondentů byl realizován na Technické univerzitě v Drážďanech pod vedením politologa Hanse Vorländera a jeho kolegů. Spojením s daty portálu MUT mapujícím násilnosti proti uprchlíkům vznikla infografika, kterou naleznete v tomto článku.

M. Hrdina, H. Daňková & L. Kopecká: Kdo jsou hateři na českém internetu?

V průběhu roku 2015 v ČR došlo ke znatelnému růstu počtu nenávistných projevů na sociálních sítích a dalších komunikačních platformách, jako jsou například diskuze na zpravodajských serverech. Analýza popisuje základní sociodemografii tvůrců a šiřitelů nenávistných projevů i mechanismy šíření těchto projevů v období od června do září 2015. Výzkumnou metodou byla kvantitativní analýza souborů dat doplněná o další výzkumné metody.

„Šíření projevů nenávisti jsme sledovali na sociální síti Facebook a také v diskuzích na zpravodajských serverech“ vysvětluje mediální koordinátorka projektu Hana Daňková a dodává, „v daném období nenávistné projevy směřovaly zejména proti uprchlíkům, migrantům, muslimům a islámu, přičemž se tyto kategorie často protínaly.“ Kompletní zprávu naleznete zde.

Rozhovor:

Ewa Brändholmová: Imigraci můžeme brát jako problém nebo výzvu

Faktus v rozhovoru s ženou, která vede zařízení pro nezletilé migranty přímo ve Stockholmu. Ta mimo jiné řekla, že je situace za téměř 40 let, co pracuje v oboru, podle ní nejkomplikovanější a že Švédsko bude muset namísto zamlčování kritiky zlepšit plán integrace. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Ověření výroku:

Přemysl Sobotka: Podle německé tajné služby by jich (fundamentalistů) mezi uprchlíky mohlo být 10 až 15 procent.

Faktus: Nejprve jsme se soustředili na německá a následně i zahraniční média, zdali se v nich neobjevila Vámi zmíněná informace. Nenašli jsme žádný takový mediální výstup.

Přesto zastavme se ještě u původu islamistických radikálů – jedná se o uprchlíky, tedy azylanty? V prostředí západoněmeckých průmyslových aglomerací jde většinou o 2. generaci, tedy potomky původně azylantů (většina z nich má dnes už jinou formu pobytu nebo občanství), kteří se v Německu narodili nebo sem přišli jako velmi malé děti (jsou tedy němečtí občané).

Ke stejnému závěru na základě profilů teroristů došel i francouzský politolog a islamolog Olivier Roy. Atentátníci v případě útoků ve Francii nebo nedávných v Bruselu (i dalších evropských atentátů staršího data) nebyli uprchlíci, naopak ti mají většinou velikou motivaci se integrovat, ale často jejich děti a ve 25 % případů pak konvertité. Celý článek najdete zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Faktus.info

Jádrem je tým dobrovolníků zajímajících se o politiku a vše, co k ní patří (politické strany, politiky, média). Sledujeme společně veřejnou komunikaci a strategie politického marketingu. Vyhledáváme relevantní informace, abychom podpořili férovou diskusi o aktuálních tématech.

Share
Published by
Faktus.info

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

7 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

11 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google