Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

EU nechystá trestní soud. I tresty za nenávistné projevy budou dál trestat členské státy

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

EU pokračuje ve snižování nerovností například prostřednictvím evropské strategie pro rovnost žen a mužůakčního plánu proti rasismu nebo strategie pro rovnost LGBTIQ osob. Tato opatření vycházejí z antidiskriminačních práv zakotvených v Listině základních práv, která zakazují jakoukoli diskriminaci na základě rasy, pohlaví, náboženství, sexuální orientace, zdravotního postižení, etnického či sociálního původu.

V rámci toho Komise EU spustila debatu o tom, zda nenávistné projevy nemají být součástí Smlouvy o fungování Evropské unie. Konkrétně článku 83, který nyní říká: „Evropský parlament a Rada mohou řádným legislativním postupem stanovit formou směrnic minimální pravidla týkající se vymezení trestných činů a sankcí v oblastech mimořádně závažné trestné činnosti s přeshraničním rozměrem z důvodu povahy nebo dopadu těchto trestných činů nebo kvůli zvláštní potřebě potírat ji na společném základě. Jsou to tyto oblasti trestné činnosti: terorismus, obchod s lidmi a sexuální vykořisťování žen a dětí, nedovolený obchod s drogami, nedovolený obchod se zbraněmi, praní peněz, korupce, padělání platebních prostředků, trestná činnost v oblasti výpočetní techniky a organizovaná trestná činnost. Na základě vývoje trestné činnosti může Rada přijmout rozhodnutí určující další oblasti trestné činnosti, která splňují kritéria uvedená v tomto odstavci. Rozhoduje jednomyslně po obdržení souhlasu Evropského parlamentu.“  Evropská unie spustila tedy debatu, zda mezi výše uvedenými zločiny mají být vyjmenovány i nenávistné projevy.

Část médií to pochopila tak, že sama EU se chystá někoho trestat. „Evropská unie už nadále plánuje nenávistné zprávy a projevy potírat nejen za pomocí tlaku na členské státy, aby ve věci jednaly, jak činila doteď prostřednictvím právního řízení. Podle nového práva na potírání nenávistných projevů již bude EU jednat i bez ohledu na zákony jednotlivých zemí,“ píší Parlamentní listy. Podobně nesmyslný výklad zveřejnil i Tomio Okamura s tím, že „Evropská unie chce posílat lidi do vězení za jejich názor.“

Ve skutečnosti však tomu tak není. Evropská unie rozhodně nemá pravomoc kohokoliv soudit. Trestní právo je výrazem suverenity a Evropská unie nemá pravomoci zasahovat do trestního práva členských států. Článek 83 jen říká, že evropské směrnice mohou stanovit minimální pravidla pro vymezení trestných činů a sankcí v dané oblasti.

Pokud by vůbec článek 83 byl upraven, netýkal by se České republiky. Česká republika totiž nenávistné projevy má ukotvené ve svém trestním zákoníku. Konkrétně § 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Pokud by se článek 83 změnil jak již bylo citováno, muselo by se jednat o jednomyslný souhlas všech členských států.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

14 hodin ago

Statistiky dokazují, že očkování úmrtnost nezvýšilo

Na sociálních sítích se stále dočteme o údajných „turborakovinách“ nebo o epidemii náhlých úmrtí mezi…

20 hodin ago

Je diskuze o ploché zemi na veřejnoprávních médiích výrazem svobody nebo naprosté absurdity?

Na příkladu toho, co na Slovensku Ficova vláda předvádí, jaké lidi dokáže obsazovat do vysokých…

1 dnem ago

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

2 dny ago

AstraZeneca sama požádala o stažení vakcín kvůli nezájmu. Jsou modernější vakcíny

Jindřich Rajchl (PRO) a další zřejmě sází na hloupost svých čtenářů a na to, že…

3 dny ago

Simona Postlerová si stěžovala na postcovidový syndrom

Po každém úmrtí známé osobnosti se snaží dezinformátoři spojovat úmrtí s očkováním proti COVID-19. Ne…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google