Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Dezinformace Petra Štěpánka ve vztahu k návrhu na postup při výběru lidí do vysokých pozic

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Petr Štěpánek (Trikolóra) se rozčílil nad manuálem analytiků České pirátské strany. Piráti apelují na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), aby lépe prověřovala zaměstnance resortu. Připravili proto manuál, podle něhož by měla postupovat, aby zajistila větší důvěryhodnost svých úředníků. Piráti tak reagují na policejní zásah z minulého týdne, kdy detektivové protimafiánské centrály zadrželi dva pracovníky ministerstva – náměstka Jana Baláče (ČSSD) a manažera pro kyberbezpečnost Karla Macka. Připomeňme, že Macek, který v resortu dosud působil jako šéf oddělení bezpečnosti informací a manažer pro kyberbezpečnost, je v insolvenci. Minulý týden na to upozornil server iROZHLAS.cz. Kvůli dřívějšímu podnikání dlužil 2,5 milionu korun.

Petr Štěpánek se však s návrhem Pirátů neseznámil nebo ho nepochopil správně. Na mnoha místech nechal publikovat své stanovisko, které však nemá s realitou příliš mnoho společného. Na Facebooku má jeho příspěvek přibližně 850 sdílení, text byl publikován také na Neviditelném psovi, o rozhořčení psal i Sputnik. „A v tento čas přicházejí do parlamentu Piráti s materiálem, který má z běžného pracovního, úřednického, manažerského, funkcionářské a politického provozu vyřadit osoby, které nesdílejí ten jediný správný pohled na svět. Nic jiného se v jejich manuálu nazvaném Vyhodnocení důvěryhodnosti právnických a fyzických osob, jehož autory jsou pirátští aktivisté Janusz Konieczny a Petr Fojtík, neskrývá. Za spoustou vznešených frází a rádoby odborného blábolení jak péro z gauče vykukuje tradiční bolševická, v tomto případě neobolševická ideová nenávist k lidem s odlišným nazíráním na svět. Stačí, že máte špatné, rozuměj ideově závadné, přátele, že čtete špatné, rozuměj alternativní, severy či na nich snad nedejbože publikujete, že se účastníte závadných, rozuměj k současnému režimu kritických, akcí, zkrátka a dobře, že nejste ten správný eurosoudruh, ohýbající pětkrát denně hřbet směrem k Bruselu. Je třeba vás eliminovat, vyřadit, vyselektovat,“ píše Štěpánek.

Jenže takto to není. V manuálu není o ideologickém zakotvení nebo sdílení dezinformací ani řádek. V návrhu se řeší jen možné riziko korupčního jednání. Nejedná se navíc o návod na prověřování stávajících zaměstnanců, ale o manuál při výběru nových zaměstnanců. Manuál, který byl zpracován analytickým týmem Pirátů a byl připomínkován nezávislými organizacemi, které se problému korupčního jednání dlouhodobě věnují, na potenciální rizika spojená s nedůvěryhodností osob poukazuje. Zároveň se odkazuje na Kodex řízení a správy společností Ministerstva financí, který počítá s uplatňováním řádných a účinných mechanismů pravidelného posuzování důvěryhodnosti, zkušeností a řízení a nezávislosti členů volených orgánů. „Dokument nelze zjednodušovat a přijímat neuvážené závěry. Určitě předem nediskvalifikujeme nikoho, kdo byl například v exekuci anebo má trestněprávní minulost. Je potřeba ovšem tyto rizikové faktory vzít v potaz,” říká další z autorů manuálu Petr Fojtík.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 hodinu ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

7 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google