Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Další cíl Kremlu? Gruzínské volby

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Zasahování Kremlu do interních záležitosti suverénních států není žádnou novinkou. Nejčastěji to bývá prostřednictvím voleb, kde si ruská propaganda zvykla na ovlivňování využívat šíření dezinformací prostřednictvím sociálních sítí a médií nebo za pomoci financování prokremelských sil v dané zemi.

Tentokrát se podíváme do Gruzie. Volby jsou v této zemi plánovány na říjen 2020 a tlak Moskvy je podle Kuropteva (pozn. Jegor Kuroptev je ředitel pro jižní Kavkaz v nadaci Svobodné Rusko) evidentní. Abychom pochopili konkrétní souvislosti a příklady ovlivňování Kremlem, je důležité podívat se na nedávnou historii těchto dvou zemí a jejich vzájemný vztah.

Gruzie jako cíl ruské agrese

Po rusko-gruzínské válce v roce 2008, kdy Putinův režim zaútočil na Gruzii a následně okupoval 20% území, Kreml neustále využívá všechny možné prostředky k narušení a ohrožení gruzínské suverenity, národní bezpečnosti a demokratického rozvoje. To se děje prostřednictvím různých prvků hybridní války.

Rusko například umisťuje vojenské základny do samozvaných republik Jižní Osetie a Abcházie, které jsou součástí Gruzie, ale pod kontrolou Moskvy. Propaganda a dezinformace se zase šíří prostřednictvím politiků, novinářů, nevládních organizací a aktivistů s napojením na Kreml.

Cílem proruských operací je narušit úzké vazby Gruzie se Západem, protože tato země aspiruje být v budoucnu součástí evropských (EU) a euroatlantických (NATO) struktur.

Trojští vlastenci

Politická strana Aliance vlastenců je jedinou stranou v Gruzii, jejíž představitelé pravidelně navštěvují Moskvu. Lídři jsou známí jako zastánci dialogu s Putinem a notoričtí odpůrci zavádění západních hodnot a demokratického rozvoje v Gruzii. Prostřednictvím představitelů Aliance vlastenců je šířena ruská propaganda a diskreditační kampaň vůči odpůrcům Moskvy. Dezinformace jsou distribuovány pomocí placených příspěvků na sociálních sítích, článků zveřejněných v prokremelských médiích nebo placenými reklamami v gruzínském tisku.

Rusko jako “dobrý soused”

Jednu z dezinformačních kampaní začalo Rusko již během minulého roku prostřednictvím konferencí uspořádaným Gruzínsko-ruským centrem, které financuje ruské ministerstvo zahraničí.

Na konferenci s názvem „Gruzie mezi Tureckem a Ruskem“ vystupující vyzývali, aby gruzínští občané přehodnotili „kdo je jejich skutečným nepřítelem“.

Za nepřátele byli označováni Turci a Ázerbájdžánci. Tento narativ rozvinul ještě více již zmiňovaný proruský politický subjekt Aliance vlastenců, který organizoval protiázerbajdžánské shromáždění s cílem zvýšit tlak mezi etnickými Ázerbájdžánci žijícími v Gruzii a domácími Gruzínci. Naopak, Rusko bylo prezentováno jako ten „správný soused“ , který má s Gruzií pouze ty nejlepší úmysly.

Dezinformační kampaň se nejčastěji šíří přes gruzínská prokremelská média jako Sputnik, Saqinform, EADaily a také prostřednictvím Aliance vlastenců. Propaganda tvrdí, že Gruzie a Rusko jsou si navzájem blízké země se společnou historií a náboženstvím. Naopak, Západ je označován jako „slabý“ a NATO jako organizace, která nikdy nepřijme Gruzii.

A právě to je podle autora cílem ruské dezinformační kampaně v nadcházejících volbách v Gruzii. Kreml si uvědomuje, že případné přijetí Gruzie do struktur EU nebo NATO výrazně zmenší sféru jeho vlivu v zemi.


Článek vyšel původně na webu Antipropaganda.sk

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

8 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google