Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komentář

COVID a HIV

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ten příval konspiračních teorií, nesmyslů, polopravd, lží a dezinformací, který se v souvislosti s covidem vyvalil z hlubin českého internetu a který sdílejí i jinak střízliví, vysokoškolsky vzdělaní lidé, je opravdu děsivý.

Možná je dobře upozornit na to, že to není nic nového pod sluncem. Přes třicet let se UOCHB a UK profesionálně zabývám studiem viru HIV. Většina konspiračních teorií, která se dnes a denně sdílejí na síti kolem nového koronaviru, se objevovala už v 90. letech v souvislosti s HIV. Ti pitomci nic nového vymyslet neumí. Některé z těch nesmyslů jsou jen doslova opsané z časů, kdy se objevil AIDS. Například citace Karyho Mullise, která obíhá v tisících sdílení, že metoda PCR není vhodná k diagnostice virů, je ve skutečnosti z té doby (Mullis loni zemřel a covidu se vůbec nedožil). I tehdy bylo kdekomu jasné, že HIV jednak vůbec neexistuje, jednak ho vyvinuli Američané/Mossad/Rockefeller (nehodící se škrtnout), a navíc AIDS vůbec nezpůsobuje, ostatně AIDS taky neexistuje, celé je to komplot farmafirem, Židů a Wall Streetu k dosažení světovlády.

Už před 25 lety se naštěstí ukázalo, že je to všechno blbost. HIV existuje a způsobuje AIDS. PCR jej dokáže spolehlivě detekovat, a vědci, včetně odborníků z těch proklatých farmafirem, našli molekuly, které virus zastaví. (Jednu z nejúčinnějších našel jeden starší pán z Dejvic, jak je snad už všeobecně známo). HIV umíme docela spolehlivě diagnostikovat a léčit. Věda to dokázala.

Člověk by řekl, že po téhle zkušenosti už nebude mít blábol šanci, ale omyl, je to tu zas. Lékaři a sestry v nemocnicích a vědci v laboratořích to zase zvládnou, diagnostiku a první léky už máme, vakcína se objeví brzo, ale ten blábol může mezitím zabíjet lidi – stejně jako je zabíjel v 90. letech v jižní Africe a jinde, kdy celá jedna vláda a miliony lidí uvěřili žvástu, že HIV neexistuje a AIDS lze vyléčit sexem s pannou.

Lidi, proboha, neblbněte. Myjte si ruce, snažte se nenakazit, noste roušky, dávejte na sebe pozor a nevěřte blábolům. Bláboly zabíjejí.

Autor je prorektor Univerzity Karlovy pro výzkum

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

11 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google