Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Historie

Co skutečně řekla Angela Merkelová o odsunu Němců?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Českou republikou hýbe výrok německé kancléřky Angely Merkelové o odsunu Němců. Odsoudil ho například prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

Co tedy skutečně Angela Merkelová řekla o odsunu?

“Proto je náš vzpomínkový den věnován obětem uprchlictví a vyhoštění – obětem, protože valná většina těch, kteří prchají, jsou oběti. Němečtí vysídlenci a jejich rodinní příslušníci dobře znají rozsah tohoto pojmu. Vysídlenci byli obětmi, které trpěly hořkou nespravedlností. Ale nesmíme špatně rozpoznat příčiny a účinky. Vysídlení a uprchlictví Němců byly bezprostředními následky Německem zahájenou druhou světovou válkou a nevýslovných zločinů spáchaných během nacionálněsocialistické diktatury. To nicméně nemění nic na tom, že pro vysídlení chybělo jak morální, tak politické ospravedlnění.” (překlad Viktor Derka)

Celý ten projev není o ničem jiném, než o tom, že Německo, kam před 70 lety přišlo 12 miliónů uprchlíků, má v kolektivní paměti uchováno, co to znamená přijít o všechno, být vyhnán z domu, usazovat se v úplně nové krajině. A ačkoliv je to se současnou situací těžko srovnatelné, ztráta domova a pocit úzkosti jsou podobné.

A hned vzápětí dodává, že Německo musí a bude nadále podporovat myšlenku smíření a porozumění v Evropě. Že migrace je velkým problémem, který je ovšem potřeba řešit na celoevropské úrovni a humánně, protože jsou to pořád lidé. Polovina všech uprchlíků na světě jsou děti mladší 18 let. „Chlapci a dívky, kteří by měli být ve školách a žít v bezpečí domova. Nikdo si neumíme představit, čím procházejí,“ shrnula Merkelová.

Odsun byl sporným okamžikem naší historie. Je pravdou, že po tragédiích například v Lidicích, dění na území Sudetského Německa nešel zajistit klid a mír mezi československým obyvatelstvem a Němci. Druhou stranou pravdy je, že během odsunu došlo k mnoha zločinům. Například k Masakru na Švédských šancích z 18. a 19. června 1945.

Příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky vedení poručíkem OBZ Karolem Pazúrem a osvětovým důstojníkem Bedřichem Smetanou zde zmasakrovali 265 obyvatel Dobšiné, Kežmarku, Gelnice, Mlynice a Janovy Lehoty u Žiari nad Hronom. Povraždění byli hlavně Karpatští Němci a Maďaři, bylo však mezi nimi i několik Slováků. Naprostou většinu povražděných tvořily ženy a děti. Vraždění probíhalo velmi bestiálním způsobem, oběti byly přinuceny se svléknout do spodního prádla a pak byly po malých skupinkách stříleny. Pazúr se přitom sadisticky vyžíval v tom, že rozděloval děti od rodičů a dával je do různých skupin, aby maximálně trpěly, děti se dívaly, jak jim vraždí matku, a pak postavené tak, aby viděly na její tělo, čekaly až na ně přijde řada. Pazúr nakonec přiznal pod tíhou důkazů i postřílení kojenců a jejich likvidaci „odůvodnil“ následovně: „Čo som mal s nimi robiť, keď sme im postrieľali rodičov?“ Tvrzení, že mezi povražděnými byli zrádci a nacističtí aktivisté, se neprokázalo. Svědkové pouze tvrdili, že před popravou se osm mužů přiznalo k příslušnosti k Hlinkově gardě, což ovšem nebyl relevantní důvod k rozsudku smrti (ostatně v Hlinkově gardě sloužil i sám Pazúr). Naopak se ukázalo, že mezi povražděnými bylo i několik antinacistů aktivně podporujících partyzány a Slovenské národní povstání a že třicet lidí bylo slovenské národnosti. Jelikož byl Pazúr přítel řady komunistických pohlavárů, kteří za něj opakovaně intervenovali před i po odsouzení, byl mu trest Klementem Gottwaldem (na doporučení mj. Bedřicha Reicina) snížen na polovinu a v roce 1951 (po dvou letech věznění) byl propuštěn při amnestii.

Napsal: Daniel Zeman
Doplnil a Zpracoval: Jan Cemper
Jak nám můžete pomoci se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

9 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

13 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google